De juiste diepvriezer kiezen

57% van de gezinnen in België bezit een diepvriezer. Deze apparaten werken 24 uur op 24 en verbruiken dus veel energie, vooral als ze oud of defect zijn of slecht worden gebruikt. De koelkast en de diepvriezer zijn samen goed voor ongeveer 20% van uw elektriciteitsrekening. Gelukkig kunt u op twee manieren veel geld besparen: door toestellen te kiezen die niet al te veel energie verslinden en door die op de juiste wijze te gebruiken.

Het energieverbruik van diepvriezers van verschillende energieklassen verschilt sterk. Een gemiddeld A++-toestel (diepvrieskist <250L) verbruikt 150 kWh/jaar. Een toestel van energieklasse B verbruikt zo'n 250 kWh per jaar.

De juiste keuze

Koop een diepvriezer die het beste scoort in de Topten-lijst. Deze toestellen dragen een Europees energielabel met de letters A++. Deze apparaten verbruiken 30% minder energie dan vergelijkbare toestellen in klasse A. Bovendien kunt u onder bepaalde voorwaarden genieten van een premie bij de aankoop van dergelijke apparaten. U vindt informatie hierover op de websites uit de rubriek "Meer info".

Het volledige kostenplaatje van een toestel
De levensduur van een diepvriezer wordt meestal op 15 jaar geschat. We beseffen het misschien niet, maar de kosten voor het energieverbruik van een diepvriezer liggen vaak hoger dan de aankoopprijs, meer dan 1.000 euro voor een onzuinig model. Zuinige modellen zijn meestal iets duurder, maar de meerprijs verdient zich terug via een lagere energierekening. De kosten van het elektriciteitsverbruik over 15 jaar zijn in de Toptenlijsten vermeld. Een niet-efficiënt model staat rechts in de lijst, ter vergelijking.

Het juiste model kiezen
Koop geen grotere diepvriezer dan je nodig hebt. Hoe groter het toestel, hoe meer energie het doorgaans verbruikt (binnen eenzelfde energieklasse). Een capaciteit van 120 liter volstaat voor 1 tot 2 personen. Voor grotere families moet je rekenen op 60 liter extra capaciteit per persoon.

Kies het toestel dat het best geschikt is voor de gewenste toepassing
- Diepvrieskist: diepvrieskisten zijn liggende modellen met een deksel aan de bovenkant. Dit model verbruikt in vergelijking met een diepvrieskast een kwart minder energie (met uitzondering van de modellen die heel slecht scoren op het energielabel). Het deksel sluit als gevolg van het eigen gewicht en zelfs wanneer sommige dichtingen na verloop van tijd aangetast raken, zijn er weinig lekken.
- Diepvrieskast: diepvrieskasten zijn staande exemplaren met een deur aan de voorkant. Dit model is beter geschikt voor de keuken. Dankzij de laden is het mogelijk om de voedingswaren beter te rangschikken. Dit model verbruikt in verhouding meer energie dan een diepvrieskist (de temperatuur is moeilijker te regelen, omdat de warmte in het toestel binnendringt).
- Combinatie van koelkast en diepvriezer: het nettovolume van het vriesvak van een combinatietoestel varieert tussen 30 en 130 liter. Dit model is veeleer geschikt voor vrij kleine keukens. De prijs per liter van deze toestellen ligt meestal hoger, net als het energieverbruik. Het vriesvak krijgt 1 tot 4 sterren, afhankelijk van de temperatuur. De temperatuur bepaalt of het vriesvak geschikt is voor het enkele dagen bewaren van diepvriesgerechten, één ster (*), tot het zelf invriezen van voedingswaren bij een 4-sterrenvriesvak (****). Meer info hierover vindt u in de categorie koelkasten.

Let op de klimaatklasse, opdat uw toestellen optimaal zouden werken in de streek waar u woont en op de plaats waar u ze bij uw thuis plaatst. De klimaatklasse geeft de marges van de omgevingstemperatuur (keuken, kelder, enz.) aan waarbinnen de fabrikant een goede werking van de toestellen garandeert. Boven of onder die temperatuur gaat het apparaat minder goed werken:
- indien de temperatuur te laag is, kan de motor stilvallen.
- boven de aangegeven temperatuur bestaat het risico dat het toestel voortdurend aanslaat.
Hoe hoger de temperatuur rond het toestel, hoe meer energie het verbruikt.

Tips voor het gebruik

Plaatsing
Het verdient aanbeveling om koeltoestellen op een veeleer koele plaats onder te brengen en ze niet dicht bij een warmtebron te plaatsen: een fornuis, een vaatwasmachine, een radiator, invallende zonnestralen, enz. Diepvriezers worden zelfs best in een niet-verwarmde ruimte geplaatst, zoals een kelder.
Telkens wanneer de temperatuur van de ruimte waarin de diepvriezer zich bevindt, met één graad stijgt, neemt het energieverbruik met 3% toe.
Het inbouwen van een toestel leidt tot een hoger energieverbruik, vooral wanneer er niet voldoende ruimte is tussen het toestel en de omringende wanden. De condensator brengt warmte voort en de lucht moet behoorlijk kunnen circuleren.
De Europese norm voor inbouwtoestellen stelt een ruimte van minstens 60 cm breed voorop.

Bewaren van voeding
Plaats nooit warm voedsel in een diepvriezer, maar laat het eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Dat is een van de eerste gewoonten die u moet aannemen om energie en geld te besparen.

Binnentemperatuur
De temperatuur van het vriesvak moet verplicht – 18°C bedragen. Maar dat is ook de juiste temperatuur; het is belangrijk dat u de temperatuur goed regelt om niet nodeloos energie te verbruiken. Over het algemeen houden de gebruikers de temperatuur in hun diepvriezer te laag, waardoor 15% te veel energie wordt verbruikt in vergelijking met de gemiddelde waarden. U kunt een thermometer voor diepvriezer /koelkast gebruiken om de temperatuur te controleren. Dit soort thermometer is al te koop vanaf 2 euro.

Onderhoud
Open de deuren van het toestel maar zo kort mogelijk.
Ontdooi uw diepvriezer regelmatig: een laag ijs van meer dan 3 mm veroorzaakt een isolatie die kan leiden tot 30% meer energieverbruik.
Wanneer u voor een langere periode afwezig bent (vakantie), maak dan de diepvriezer volledig leeg, haal de stekker uit het stopcontact en laat de deur openstaan.
Controleer regelmatig de dichtingen van de deur. Wanneer er zich snel ijs vormt of wanneer er vrij veel ruimte is tussen de dichtingen en u er een blad papier tussen kunt steken, sluiten de dichtingen niet meer voldoende en moeten ze vervangen worden.
Zorg ervoor dat de lucht achter het toestel vrij kan circuleren en neem regelmatig het stof weg van de roosters aan de achterkant van uw diepvriezer. Wanneer de roosters bedekt zijn met vet en stof, werkt de hele diepvriezer minder goed.

Vervanging
Vanaf wanneer moet een diepvriezer worden vervangen omwille van het energieverbruik? De voorbije twintig jaar is het energieverbruik van huishoudtoestellen aanzienlijk gedaald en die trend zal zich nog minstens 10 à 20 jaar doorzetten. Dat betekent dat diepvriezers die ouder zijn dan 10 jaar onvermijdelijk meer energie verslinden dan de nieuwe modellen en dat zij dus moeten worden vervangen, op voorwaarde dat de nieuwe diepvriezer tot de klasse A+ of A++ behoort. Voor een diepvriezer van 3 tot 4 jaar oud is het interessant om die te laten repareren wanneer de kosten niet hoger liggen dan 40% van de prijs voor een nieuwe diepvriezer. Diepvriezers van 5 tot 6 jaar oud worden hersteld indien de herstelkosten niet hoger liggen dan 20% van de prijs van een nieuwe diepvriezer. Voor een diepvriezer van meer dan 7 jaar oud mogen de kosten voor de herstelling niet meer bedragen dan 5% van de prijs van een nieuwe diepvriezer.

Meer info

het energieportaal voor het Vlaamse Gewest (met informatie over premies)

het Netwerk voor Bewust Verbruiken (mens- en milieubewust consumeren in Vlaanderen)

ministeriële omzendbrief duurzame aankopen (respect voor het leefmilieu en aandacht voor menswaardige productieomstandigheden)

BIM website (Brussels Instituut voor Milieubeheer - Institut Bruxellois de Gestion de l’Environnement) Algemene informatie over energie en over premies voor energiezuinige huishoudtoestellen, toegekend in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

informatie over het Europese ecolabel

Featured Products

 • Liebherr GNP 4155
  Liebherr GNP 4155
  • Energieklasse: A+++
  • Energie (kWh/jaar): 133
  • Efficiëntie index (%): 17.6
 • Miele FN27474 WS
  Miele FN27474 WS
  • Energieklasse: A+++
  • Energie (kWh/jaar): 148
  • Efficiëntie index (%): 17.7
 • Miele FN29474 WS
  Miele FN29474 WS
  • Energieklasse: A+++
  • Energie (kWh/jaar): 162
  • Efficiëntie index (%): 17.7
 • Liebherr GNP 5255
  Liebherr GNP 5255
  • Energieklasse: A+++
  • Energie (kWh/jaar): 162
  • Efficiëntie index (%): 17.7
 • Liebherr GNP 4655
  Liebherr GNP 4655
  • Energieklasse: A+++
  • Energie (kWh/jaar): 148
  • Efficiëntie index (%): 17.7