De juiste droogkast kiezen

67% van de gezinnen in België heeft een droogkast. Deze toestellen verbruiken heel wat energie. Voor wie het zonder droogkast kan stellen, is de waslijn nog altijd de meest ecologische en goedkoopste oplossing! Maar door een goed presterend toestel te kiezen en bepaalde regels voor het gebruik na te leven, is het mogelijk om de kosten die een droogkast met zich mee brengt, te verminderen.


Elk jaar worden in België meer dan 1.800 miljoen kWh verbruikt om wasgoed te drogen, wat overeenkomt met 0,9 miljoen ton CO2. Meer en meer wasgoed wordt tegenwoordig in de droogkast gedroogd. Als we alle wasgoed in de machine zouden drogen, zou het energieverbruik voor het drogen meer dan dubbel zo hoog liggen dan voor het wassen. Minder energieverslindende droogkasten zorgen er dus in de eerste plaats voor dat het verbruik minder snel stijgt.

De juiste keuze

De eenvoudigste, minst energieverslindende en meest stoffenvriendelijke methode om de was te drogen, is nog altijd het wasgoed buiten of in een goed verluchte ruimte ophangen aan een waslijn. Maar niet iedereen beschikt over de nodige ruimte en in de winter is het ook niet altijd even gemakkelijk. Het drogen van wasgoed aan een lijn binnenshuis in de winter verbruikt ook energie, via de verwarming. Bovendien verspreidt de vochtigheid van de was zich in het huis en dat is niet altijd te verkiezen.

Het is heel belangrijk om het wasgoed te centrifugeren in de wasmachine: er is twintig keer minder energie nodig om het vocht uit het wasgoed te halen door het te centrifugeren dan door het te drogen. Koop dus een wasmachine die goed centrifugeert (minstens 1400 toeren/min.) en probeer uw kleren zoveel mogelijk te centrifugeren. Het verbruik van een droogkast is 20% lager na gebruik van een wasmachine met labels AAA.

Droogkasten met luchtafvoer voeren de vochtige lucht af naar buiten door middel van een buis. Nadelig hierbij is dat er ook warmteverlies vanuit de woning naar buiten kan optreden. Droogkasten met condensatie condenseren het vocht in koude delen van het toestel en vangen daarna het condensatiewater op in een reservoir. Bij de condensatiedroogkasten maken we een onderscheid tussen gewone droogkasten met luchtcondensatie en toestellen met condensatie via een warmtepomp. Alleen condensatiedroogkasten met een warmtepomp halen een energie-efficiëntie van het niveau klasse A.

Koop een droogkast die het beste scoort op de lijst van Topten. Die hebben een letter A op het Europese energielabel. Condensatiedroogkasten met een middelmatige score (energieklasse B) verbruiken maar liefst dubbel zoveel stroom dan de modellen die Topten voorstelt. Een volledige verschuiving van de markt naar Topten-condensatiedroogkasten zou een jaarlijkse besparing van 500.000 ton CO2 betekenen, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 240.000 wagens. Bovendien kunt u onder bepaalde voorwaarden genieten van een premie bij de aankoop van dergelijke toestellen. U vindt hierover meer informatie op de websites onder de rubriek Infoplus.

Droogkasten op aardgas vormen een alternatief voor elektrische droogkasten. Zij zijn van het type met luchtafvoer en voeren dus het vocht naar buiten af. Een gasdroger heeft echter 70% minder energie nodig dan een C-label droogkast met luchtafvoer. Ze verbruiken maar liefst 10 x minder elektriciteit en maken het mogelijk om de energiefactuur met 60 % te verlagen (elektriciteit + gas). Het wasgoed zal bovendien 40 % sneller drogen dan een gewone elektrische droogkast.

Kies een droogkast waarbij u het vochtgehalte kunt instellen (bij voorkeur alleen met de functie « timer ») die stilvalt wanneer het wasgoed voldoende droog is. Zo voorkomt u onnodig verbruik.

Tips voor het gebruik

Opstelling

Geen enkele droogkast op de markt slaagt erin om al het aanwezige vocht in het wasgoed ofwel naar buiten af te voeren ofwel te verzamelen in het condenswaterreservoir. Dat houdt in dat een bepaalde hoeveelheid vocht afgegeven wordt aan de ruimte waarin het toestel opgesteld staat. Voor een goede werking moet uw droogkast worden geplaatst in een ruimte van minstens 9 m² of meer, afhankelijk van het betreffende toestel. Raadpleeg de regels voor installatie in de handleiding van het toestel en vraag advies aan de verkoper.

Condensatiedroogkasten dienen opgesteld te worden in ruimtes met een omgevingstemperatuur tussen 5 en 35°C, ideaal tussen 5° en 20°C.

Voor het drogen

Centrifugeer het wasgoed zo veel mogelijk (met een centrifugeersnelheid die hoger ligt dan 1400 toeren/minuut) voor u het in de droogkast stopt.

Wasgoed

Vul de droogkast volledig, maar overschrijd het voorgeschreven maximumgewicht niet. Droog zwaar wasgoed zoals jeanskledij en handdoeken afzonderlijk.

Droogtijd

Wasgoed dat moet worden gestreken, hoeft niet volledig droog te zijn. Het is mogelijk om het wasgoed maar heel kort in de droogkast te laten draaien – 5 of 10 minuten – en het daarna uit te spreiden. Zo wordt het wasgoed mooi glad en hoeft u het niet meer te strijken. Bepaalde toestellen op de markt beschikken trouwens over een specifiek programma, waarbij het wasgoed enkel kort "voorgedroogd" wordt.

Onderhoud

Denk eraan om de pluisfilter regelmatig en bij voorkeur na elk gebruik schoon te maken zonder water. Dit zorgt voor een betere luchtdoorstroming en daardoor een hoger rendement.

Indien u een droogkast met luchtafvoer gebruikt, moet u nagaan of de afvoerbuis niet gekneld zit of verstopt is en of de diameter overeenstemt met de aanwijzingen van de constructeur.

Kijk ook na of het luik aan de buitenuitgang van de afvoerbuis vrij open en dicht kan.

Controleer of de buis is aangebracht zoals het hoort (minder dan 1 m hoog, minder dan 2 m lang, maximum 2 bochten).

Verlucht de kamer door een deur of een raam open te laten staan. Raadpleeg de regels voor installatie in de handleiding van het toestel.

Indien u een droogkast met condensatie gebruikt

Voor een goede werking moet uw droogkast worden geplaatst in een ruimte van minste 9 m2.

Maak de opvangbak bij elk gebruik leeg en kijk of hij goed is geplaatst. Reinig de condensor 1 keer per maand onder de kraan.

Meer Info

Premies in Brussel:
www.ibgebim.be (Brussels Instituut voor Milieubeheer - Institut Bruxellois de Gestion de l'Environnement): Algemene informatie over energie en over premies voor energiezuinige elektrische huishoudtoestellen, toegekend in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Bij de aankoop van Topten-droogkasten maak je kans op een premie!

Premies in Vlaanderen:
www.energiesparen.be: Informatie over premies bij de aankoop van energie-efficiënte toestellen in Vlaanderen

www.premiezoeker.be: een handige website met een overzicht van de premies beschikbaar in je gemeente

Info:
GreenBazaar geeft u een overzicht van duurzame producten en diensten met een beschrijving en een verwijzing naar de verkooppunten. Als het product voldoet aan Topten-criteria, wordt dit vermeld.

het Netwerk Bewust Verbruiken geeft heel wat interessante achtergrondinformatie over o.a. energieverbruik en milieu-impacten van producten.

www.duurzame-info.be, de federale website voor duurzame ontwikkeling in opdracht van de Programmatorische Federale Overheidsdienst Duurzame Ontwikkeling (PODDO)

www.gidsvoorduurzameaankopen.be: Ministriële omzendbrief over duurzame aankopen (respect voor het leefmilieu en aandacht voor menswaardige productieomstandigheden)

www.energievreters.be: om na te gaan hoeveel uw elektrische huishoudtoestellen kosten, welke CO2-uitstoot zij op termijn veroorzaken en hun afschrijvingstermijn te berekenen

Informatie over het Europese energielabel

08/05/2009

Featured Products