De juiste koelkast kiezen

In België hebben de meeste gezinnen een koelkast. Deze apparaten zijn 24 uur op 24 aangesloten op het elektriciteitsnet en verbruiken dus veel energie, vooral als ze oud of defect zijn of slecht worden gebruikt. De koelkast en de diepvriezer zijn samen goed voor bijna 25% van uw elektriciteitsrekening. Gelukkig kunt u op twee manieren veel geld besparen: door toestellen te kiezen die niet al te veel energie verslinden en door die op de juiste wijze te gebruiken.


Vandaag tellen we meer dan 3 miljoen koelkasten in België. Omdat ze 24 uur op 24 ingeschakeld zijn, verbruiken deze koelkasten alleen al meer dan 950 miljoen kilowattuur per jaar, goed voor een kost van naar schatting meer dan 165 miljoen euro (diepvriezers niet meegerekend).

De levensduur van een koelkast wordt meestal op 15 jaar geschat. We beseffen het misschien niet, maar de kosten voor het energieverbruik van een koelkast liggen vaak hoger dan de aankoopprijs: de elektriciteitsrekening ligt gemiddeld op 1.000 euro. Maar dankzij een goed werkende koelkast is het mogelijk om dit verbruik voor dezelfde prestaties met meer dan 50% te verminderen.

De juiste keuze

Koop een koelkast die het beste scoort in de Topten-lijst. Deze toestellen dragen een Europees energielabel met de letters A++. Zij hebben een verbruik dat bijna 50% lager ligt dan vergelijkbare toestellen in klasse A. Bovendien kunt u onder bepaalde voorwaarden genieten van een premie bij de aankoop van dergelijke zuinige apparaten. U vindt informatie hierover op de websites uit de rubriek Infoplus.

Enkele elementen om u het volume van uw koelkast te helpen kiezen:
- het aantal personen (u moet ongeveer 100 liter rekenen voor één persoon en 50 à 60 liter per bijkomende persoon),
- het aantal maaltijden dat thuis wordt gebruikt per week,
- het tempo waarmee u uw koelkast vult,
- het volume aan verse en aan diepgevroren producten,
- de manier van koken: elke dag of voor verscheidene dagen, enz.

Let op de klimaatklasse, opdat uw toestellen optimaal zouden werken in de streek waar u woont en op de plaats waar u ze bij u thuis plaatst. De klimaatklasse geeft de marges van de omgevingstemperatuur (keuken, kelder, enz.) aan waarbinnen de fabrikant een goede werking van de toestellen garandeert. Boven of onder die temperatuur gaat het apparaat minder goed werken:
- indien de temperatuur te laag is, kan de motor stilvallen.
- boven de aangegeven temperatuur bestaat het risico dat het toestel voortdurend aanslaat.
Hoe hoger de temperatuur rond het toestel, hoe meer energie het verbruikt.

De klimaatklassen staan vermeld in de technische documentatie en ook binnenin het toestel (vaak achter de groentebak). Voor meer details raden wij u aan de selectiecriteria te raadplegen.

Verschillende toestellen voor verschillende toepassingen
- "Table top" of tafelmodel: toestel voorzien van een deur waarvan de bovenkant ter hoogte van het werkblad komt, dat wil zeggen meestal op 85 cm (je kunt het toestel ook onder het werkvlak schuiven). Meestal bestaat dit model uit een koelkast (voor verse levensmiddelen) en soms ook uit een klein vak om ijsblokjes te maken, diepvriesproducten te bewaren of om producten in te vriezen.
- "Enkelvoudige koude": toestel met één deur, bestaande uit een koelkast (voor verse levensmiddelen) en eventueel een vak om ijs te maken en diepvriesproducten te bewaren, dat ook soms voeding kan invriezen (4 sterren).
- "Dubbele koude" of "Dubbele deur": toestel voorzien van 2 deuren en bestaande uit 2 vakken: een hoofdvak voor het bewaren van verse levensmiddelen met daarboven een vak dat soms bedoeld is voor het bewaren van diepgevroren voeding (3 sterren) of, meestal, een diepvriezer (4 sterren).
- "Combinatie" of"Duo": toestel voorzien van 2 deuren en bestaande uit 2 vakken: een diepvriezer in het onderste gedeelte met daarboven een vak voor het bewaren van verse voeding. Sommige toestellen hebben één of twee motoren, waardoor het mogelijk is de temperatuur van de twee delen gezamenlijk of onafhankelijk van elkaar te regelen.
- "Side by side " of "Amerikaanse koelkast": meestal een toestel met een heel groot volume, voorzien van twee deuren en bestaande uit een koelkast en een diepvriezer. Er bestaan vandaag geen toestellen van dit type in de klasse A++, omdat zij vaak veel energie verslinden.

Indien u al een diepvriezer hebt, is het niet noodzakelijk nuttig om een koelkast met een vriesvak te hebben. Zo spaart u energie.

De verschillende functies van het vriesvak:

4 sterren (****)

Vriesvak - 18°C, geschikt voor het invriezen van voedsel

3 sterren (***)

Vak voor langdurige bewaring - 18°C, bewaart diepvriesproducten, maar heeft geen invriezend vermogen

2 sterren (**)

Vak voor kortstondige bewaring - 12°C, bewaart diepvriesproducten gedurende enkele weken

1 ster (*)

Vak voor ijsblokjes - 6°C, voor het maken van ijsblokjes en het bewaren van diepvriesproducten gedurende enkele dagen

Tips voor het gebruik

Plaatsing

Het verdient aanbeveling om koeltoestellen op een veeleer koele plaats onder te brengen en ze niet dicht bij een warmtebron te plaatsen: een fornuis, een vaatwasmachine, een radiator, invallende zonnestralen, enz. ( Diepvriezers worden zelfs best in een niet-verwarmde ruimte geplaatst, zoals een kelder. )
Telkens wanneer de temperatuur van de ruimte waarin de diepvriezer zich bevindt, met één graad stijgt, neemt het energieverbruik met 3% toe.
Het inbouwen van een toestel leidt tot een hoger energieverbruik, vooral wanneer er niet voldoende ruimte is tussen het toestel en de omringende wanden. De condensator brengt warmte voort en de lucht moet behoorlijk kunnen circuleren om een goede koeling te garanderen .
De Europese norm voor inbouwtoestellen stelt een ruimte van minstens 60 cm breed voorop.

Bewaren van voeding

Plaats nooit warm voedsel in een koelkast, maar laat het eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Dat is een van de eerste gewoonten die u moet aannemen om energie en geld te besparen.

Binnentemperatuur

Het koelvak is bedoeld voor het bewaren van niet bevroren voeding op een gemiddelde temperatuur van 5°C. Het kan onderverdeeld zijn om opslagruimte te bieden voor bepaalde soorten voeding.
De ideale temperatuur in het vriesvak is – 18°C. Het is belangrijk dat u de temperatuur goed regelt om niet nodeloos energie te verbruiken. Over het algemeen houden de gebruikers de temperatuur in hun diepvriezer te laag, waardoor 15% te veel energie wordt verbruikt in vergelijking met de gemiddelde waarden. U kunt een thermometer voor diepvriezer /koelkast gebruiken om de temperatuur te controleren. Dit soort thermometer is al te koop vanaf 2 euro.

Onderhoud

Open de deuren van het toestel maar zo kort mogelijk. In een gezin van 4 personen wordt een gemiddelde koelkast meer dan 50 keer per dag geopend.
Ontdooi uw toestel regelmatig: een laag ijs van meer dan 3 mm veroorzaakt een isolatie die kan leiden tot 30% meer energieverbruik.
Wanneer u voor een langere periode afwezig bent (vakantie), maak dan de koelkast volledig leeg, haal de stekker uit het stopcontact en laat de deur openstaan.
Controleer regelmatig de dichtingen van de deur. Wanneer er zich snel ijs vormt of wanneer er vrij veel ruimte is tussen de dichtingen en u er een blad papier tussen kunt steken, sluiten de dichtingen niet meer voldoende en moeten ze vervangen worden.
Zorg ervoor dat de lucht achter het toestel vrij kan circuleren en neem regelmatig het stof weg van de roosters aan de achterkant van uw koelkast. Wanneer de roosters bedekt zijn met vet en stof, werkt de hele koelkast minder goed.

Vervanging

Vanaf wanneer moet een koelkast worden vervangen omwille van het energieverbruik? De voorbije twintig jaar is het energieverbruik van huishoudtoestellen aanzienlijk gedaald en die trend zal zich nog minstens 10 à 20 jaar doorzetten. Dat betekent dat koelkasten die ouder zijn dan 10 jaar onvermijdelijk meer energie verslinden dan de nieuwe modellen en dat zij dus moeten worden vervangen, op voorwaarde dat de nieuwe koelkast tot de klasse A++ behoort. Voor een koelkast van 3 tot 4 jaar oud is het interessant om die te laten repareren wanneer de kosten niet hoger liggen dan 40% van de prijs voor een nieuwe koelkast. Koelkasten van 5 tot 6 jaar oud worden hersteld indien de herstelkosten niet hoger liggen dan 20% van de prijs van een nieuwe koelkast. Voor een koelkast van meer dan 7 jaar oud mogen de kosten voor de herstelling niet meer bedragen dan 5% van de prijs van een nieuwe koelkast.

Meer info

het energieportaal voor het Vlaamse Gewest (met informatie over premies)

het Netwerk voor Bewust Verbruiken (mens- en milieubewust consumeren in Vlaanderen)

ministeriële omzendbrief duurzame aankopen (respect voor het leefmilieu en aandacht voor menswaardige productieomstandigheden)

BIM website (Brussels Instituut voor Milieubeheer - Institut Bruxellois de Gestion de l’Environnement) Algemene informatie over energie en over premies voor energiezuinige huishoudtoestellen, toegekend in het Brussels Hoofdstedelijk GewestVersie juni 2010.

Featured Products

 • Liebherr ICP 3334
  Liebherr ICP 3334
  • Energieklasse: A+++
  • Energie (kWh/jaar): 125
  • Efficiëntie index (%): 17.5
 • Liebherr CBNP 4858
  Liebherr CBNP 4858
  • Energieklasse: A+++
  • Energie (kWh/jaar): 149
  • Efficiëntie index (%): 17.6
 • Liebherr CBNPes 5758
  Liebherr CBNPes 5758
  • Energieklasse: A+++
  • Energie (kWh/jaar): 157
  • Efficiëntie index (%): 17.6
 • Liebherr CNPes 4358
  Liebherr CNPes 4358
  • Energieklasse: A+++
  • Energie (kWh/jaar): 133
  • Efficiëntie index (%): 17.7
 • Liebherr KBP 4354
  Liebherr KBP 4354
  • Energieklasse: A+++
  • Energie (kWh/jaar): 128
  • Efficiëntie index (%): 17.7