Er zijn een paar zaken waar je op moet letten. In het kort is dat:
- Neem eerst andere maatregelingen voor je een airconditioner aankoopt
- Kies het juiste vermogen aan de hand van de grootte van de kamer
- Onderhoud regelmatig je installatie
Hoe werkt een air conditioner?
Wat zijn de voordelen?
Topten stelt split en multi-split airconditioners voor. Alleen deze bereiken een reëel en duurzaam verkoelingseffect. De voordelen van deze systemen tegenover lokale luchtkoelers zijn de hogere efficiëntie, de doeltreffendheid en de stille werking.
Wanneer kies je voor een airconditioner?
Alvorens een airconditioner te kopen, moet je enkele andere maatregelen te nemen. Zo verminder je ook de mate waarin je toekomstige airconditioner zal moeten koelen. In België is het vaak niet nodig om een airconditioner te installeren als je rekening houdt met de volgende aspecten.
Schaduw
Gebruik al vroeg op de dag een goede zonwering voor de ramen. Zodra de zon de ramen bereikt, is het al te laat om de hitte van buitenaf te vermijden. Een goede zonwering moet licht van kleur zijn en aan de buitenkant van het raam. Ook moet het voldoende licht binnenlaten, zodat er geen elektrische verlichting hoeft te worden ingeschakeld (die weer extra warmte maakt).
Verluchten
Verlucht 's nachts en in de vroege ochtenduren, indien mogelijk.
Vermijd afvalwarmte binnenshuis
Koop energiezuinige apparaten en schakel alles uit wat u niet nodig heb
Haal een ventilator in huis
Een ventilator verlaagt de gevoelstemperatuur met enkele graden door een constante luchtstroom te creëren. Een ventilator verbruikt veel minder elektriciteit dan een airco. De meest energiezuinige vind je
hier.
Waar moet je op letten?
Bij aankoop

Wanneer je een air conditioner aankoopt moet je op een paar zaken letten. De eerste is de kostprijs. Een airconditioner is geen goedkoop systeem. De kostprijs houdt zowel de kost van de installatie in als de kost van het elektriciteitsverbruik. Kijk dus ook naar de kostprijs van het elektriciteitsverbruik.
Het tweede aandachtspunt is de installatie. Die moet door een professional of een expert gebeuren. Hierbij is het ook nodig om gaten in de muur te boren om het systeem vast te zetten. Hou hier rekening mee.
Een derde punt is de locatie. Een split of multi-split systeem is niet mobiel, en kan dus niet verplaatst worden naar gelang de koelingsnood in het huis. Je kiest best een plaats waar je veel tijd doorbrengt in de zomer.
De grootte van een airconditioner wordt bepaald door het nominale vermogen in kW (dit is niet het effectieve energieverbruik). Een slecht geïsoleerde ruimte met grote ramen heeft een hoger nominaal vermogen nodig. Kies dit zorgvuldig en laat je begeleiden door een professional.
Goede werking
Voor een goede werking van een air conditioner kan je op verschillende zaken letten.
- Zorg ervoor dat de zon buiten blijft en vermijd onnodige warmteproductie, sluit de ramen.
- Verfris alleen de daadwerkelijk gebruikte ruimtes.
- Als je wil voorkoelen, beperk dit dan tot maximaal één tot twee uur.
- Plaats het apparaat zodanig in de ruimte dat de lucht ongehinderd kan circuleren.
Onderhoud
Laat je toestel ook regelmatig nakijken door een professional of een expert. Je kan zelf de filters schoon maken. Dat zorgt ervoor dat de energie-efficiëntie wordt behouden.
Hoe navigeer je in de lijst?
Volgorde van de presentatie
Producten worden gerangschikt op basis van hun koelefficiëntie-index (Seizoenale energie-efficiëntieratio of SEER). Bij identieke SEER worden ze gerangschikt op basis van hun verwarmingsefficiëntie-index (Seizoenale Performantiecoefficient of SCOP). Desgewenst kan de volgorde gewijzigd worden volgens een ander criterium door bovenaan op de kopjes van de tabel te klikken.
Producteigenschappen
Merk, en model van binnen- en buitengedeelte
Merk en namen van de binnen- en buiteneenheden.
Koel-/verwarmingsvermogen (kW)
Maximaal koel-/verwarmingsvermogen in kilowatt (kW), volgens het energielabel.
Elektriciteitskosten (EUR in 10 jaar)
Elektriciteitskosten in euro's die ontstaan gedurende 10 jaar gebruik. Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik is gebaseerd op de definiëring van het Energielabel. Het veronderstelde elektriciteitstarief is 0,28 EUR/kWh. Dit is de elektriciteitskost die een gemiddeld gezin betaalt per kWh, inclusief taksen (Eurostat). Er kunnen grote verschillen zijn afhankelijk van het land, de energieleverancier en de gezinsgrootte.
Efficiëntie van de koelfunctie (SEER)
De Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER) geeft de energie-efficiëntie van de koelfunctie aan. Het wordt berekend op basis van verschillende deellastmetingen volgens de regelgeving rond energielabels. Hoe hoger de SEER, hoe efficiënter een product.
Verwarmingsfunctie efficiëntie SCOP
De Seasonal Coefficient of Performance (SCOP) geeft de energie-efficiëntie van de verwarmingsfunctie aan. Deze wordt analoog aan de SEER berekend. Hoe hoger de SCOP, hoe efficiënter een product.
Energie-efficiëntieklasse (koeling / verwarming)
Energie-efficiëntieklasse van de koel- en verwarmingsfuncties volgens de labelverordening uit 2011. Het Energielabel definieert klassen van A+++ tot G. Splitmodellen met een lager rendement dan klasse B (koeling)/A (verwarming) zijn sinds januari 2014 niet meer toegestaan op de markt.
Jaarlijks elektriciteitsverbruik koeling / verwarming in kWh/jaar
Jaarlijks elektriciteitsverbruik voor koeling en verwarming, respectievelijk in kWh/jaar, volgens het Energielabel. Er wordt uitgegaan van 350 uur koeling en 1400 uur verwarming per jaar (zoals opgedragen voor de gemiddelde klimaatzone waar België deel van uit maakt).
Koelmiddel / GWP
Naam van het koelmiddel en zijn vermogen tot klimaatopwarming (Global warming potential of GWP over 100 jaar volgens IPCC).
Geluidsvermogen Binnen / Buiten (detailaanzicht)
Geluidsvermogen van het binnen- en buitengedeelte voor de koelfunctie in dB(A), volgens de verklaring op het energielabel.
Afmetingen Binnen- / Buitengedeelte (detailaanzicht)
Grootte van de twee eenheden in mm (bijv. Breedte x Diepte x Hoogte)