Normaal gesproken is 300 liter voldoende voor een eengezinswoning. Als je de piekvraag ten allen tijde wil dekken, moet je kiezen voor een opslagtank van 400 liter.
Als er een houtgestookte ketel wordt gebruikt en de warmtebehoefte zeer groot is, is een warmtewisselaar die op de houtgestookte ketel is aangesloten aan te bevelen. Voor de aansluiting van de zonnecollectoren is een speciale warmtewisselaar met een groot oppervlak nodig.
Bijkomende warmtewisselaar
Sommige modellen boilers hebben een bijkomende warmtewisselaar. Deze kan dienen om te koppelen aan een verwarmingsketel om sneller te kunnen opwarmen bij piekverbruik. Maar ook voor het aansluiten van een zonnecollector is deze warmtewisselaar vereist.
Zonnecollector
Een zonnecollector of zonneboiler gebruikt een zwart oppervlak om zonnestralen op te vangen en in warmte om te zetten. Onder het oppervlak stroomt een vloeistof (water of een koelvloeistof) die de warmte opneemt en via een warmtewisselaar afgeeft aan water voor gebruik in huis. Vaak wordt het water verder opgewarmd door een boiler. De combinatie van zonnecollector en warmtepompboiler zorgt voor de meest energiezuinige aanmaak van warm water.
Hoger rendement
Het rendement van de warmtepompboiler (dit is in feite de prestatiecoëfficiënt van de kleine warmtepomp, inclusief het warmwateropslagvat) is het beste wanneer het temperatuurverschil tussen de warmtebron (omgevingslucht) en het warme water klein is. Daarom moeten de thermostaten niet onnodig hoog worden ingesteld.
In oudere gebouwen moet er soms bijkomend geïsoleerd worden bij het installeren van een warmtepompboiler, om afkoeling te voorkomen. Als de boiler bijvoorbeeld in de kelder staat, zal je het kelderplafond moeten isoleren, zoniet krijg je koude voeten op de begane grond! De warmtepompboiler houdt ook de kelder droog, omdat een warmtepomp de lucht ontvochtigt (vergeet niet een afvoer voor condenswater te installeren).
Laag tarief
Lager elektriciteitstarief kan optimaal worden benut door middel van een timer: de boiler van de warmtepomp wordt aan het begin van het nachttarief tot in de middag ingeschakeld. Indien je PV-panelen op het dak hebt liggen, is het natuurlijk interessanter om de boiler in te schakelen in de zonne-uren.
Alle warmtepompwatertoestellen zijn uitgerust met een elektrische hulpverwarming om eventuele belastingspieken op te vangen. Dit is om desgewenst hogere watertemperaturen te verkrijgen en als reserve bij luchttemperaturen onder de 8 °C (op welk punt de warmtepomp wordt ingeschakeld). Er moet op worden gelet dat de warmtepomp niet onnodig draait, omdat dit de elektriciteitsrekening verhoogt.
Luchtkanaal
Het luchtkanaal laat toe dat lucht van buiten of van uit een andere ruimte naar de warmtepomp wordt gehaald. Gezien de warmte uit deze lucht wordt gebruikt voor het opwarmen van het water, is warme lucht natuurlijk gunstiger. Maar opgelet: lucht uit een verwarmde ruimte gebruiken is dan weer geen goed idee, dan maak je die ruimte kouder en verhoog je het verbruik van de verwarming.
Ideaal is om de warmte te halen uit de buitengaande ventilatielucht, gezien die warmte anders verloren gaat. Alternatief kan lucht uit een onverwarmde ruimte gebruikt worden, zoals de garage of berging, of uit de buitenlucht.
PV-optie
Sommige warmtepompboilers vermelden een ‘PV-optie’. PV staat voor fotovoltaïsch en houdt dus verband met het gebruik van zonnepanelen voor elektriciteit (niet te verwarren met zonnecollectoren). Deze optie maakt slim gebruik van het beschikbare zonlicht, door vooral elektrische energie te verbruiken voor het aandrijven van de warmtepomp, op momenten dat er voldoende zonlicht is.
Hoe navigeer je in de lijst?
(onder constructie)