Er zijn een paar zaken waar je op moet letten. Het voornaamste is het volgende:
- De circulatiepomp niet overdimensioneren
Hoe werkt een circulatiepomp?
Wat zijn de voordelen?
Een nieuwe circulatiepomp kan tot 4 keer zuiniger zijn dan een conventionele pomp. De toestellen in de Topten-lijst, verbruiken het minste energie op de Belgische markt.
Wanneer kies je voor een nieuwe circulatiepomp?
Oude, inefficiënte circulatiepompen verbruiken een aanzienlijke hoeveelheid energie, omdat ze constant draaien zonder geregeld te worden (tot 10% van het huishoudelijk elektriciteitsverbruik). Door een nieuwe, efficiënte en regelbare pomp te installeren, kan een enorme energiebesparing worden gerealiseerd en kan je tot 100 euro per jaar en meer besparen. Is de circulatiepomp die je nu hebt staan niet regelbaar of is hij te groot gedimensioneerd (zie hieronder)? Dan kan je hem best vervangen.
Voor eengezinswoningen is het niet aan te raden om een circulatiepomp voor het warmwatersysteem te installeren, omdat de constante warmte-energieverliezen via de warmwaterleidingen veel te groot zijn.
Waar moet je op letten?
Voor warm water
Breng eerst isolatie aan op de leidingen. Dit helpt het warmteverlies te beperken en minimaliseert de hoeveelheid water die moet worden gepompt om het warme water constant beschikbaar te houden.
Voor verwarming
Nieuwe pompen besparen tot 75% energie ten opzichte van conventionele pompen alleen al door hun betere efficiëntie van de pompmotor. Maar zelfs efficiënte circulatiepompen moeten niet te groot zijn, anders draaien ze op een inefficiënt werkpunt.
Instellingen van de verwarmingsregelaar
Neem de tijd om de instellingen af te stemmen op je warmwaterverbruik.
Dimensionering
Het elektriciteitsverbruik van de pomp is ongeveer één promille (1 ‰) van het benodigde warmtevermogen. Voor vloerverwarming verschuift het vermogen naar boven tot 50% meer. De juiste dimensionering met behulp van de pro-mille-regel is cruciaal om alle energiewinsten te realiseren die met nieuwe pompen mogelijk zijn.
Debiet
In een goed geïsoleerde eengezinswoning zal er minder dan 0.5 m³/h nodig zijn om het huis te verwarmen. Oudere en/of grotere huizen vragen tussen 1 en 2 m³/h
Soorten circulatiepompen
De "stand-alone" circulatiepomp staat los van de ketel. De typische grootte van een circulatiepomp die in een eengezinswoning wordt gebruikt is 65 W.
De "geïntegreerde" circulatiepomp wordt geïntegreerd in de ketel. Hij heeft een typisch vermogen van 90 W.
Na de installatie
Een van de belangrijkste problemen is een verkeerde installatie. Zorg ervoor nadat alles is geïnstalleerd, uw installateur u bewijst dat de streefwaarden voor energiebesparing zijn gehaald, en vooral dat de thermostaten zijn gekoppeld aan de pomp. Anders kunnen ze die niet regelen en blijft de pomp draaien, ook al is er geen vraag.
Hoe navigeer je in de lijst?
Merk en Model:
- Naam van de producent en van het product
Energie Efficiëntie Index (EEI)
- Hoe lager de EEI, hoe efficiënter de circulatiepomp.
Debiet (m³/h)
- Debiet (Q) bij maximaal hydraulisch vermogen (waar Q*H maximaal is)
Opvoerhoogte (m)
- Opvoerhoogte (H) wordt in meter weergegeven.
- Hangt af van de omstandigheden waarbij de circulatiepomp werkt.
- De Topten lijst geeft de opvoerhoogte bij maximaal hydraulisch vermogen.