Er zijn een paar zaken waar je op moet letten. In het kort is dat:
- Kies voor een kraan met water- en energiebesparende eigenschappen
- Kies een kwalitatieve kraan
- Hou rekening met je type boiler en afvoerleidingen
Hoe werkt een kraan?
Wat zijn de voordelen van een goede kraan?
Energie besparen
De energie die nodig is om een gezin van sanitair warm water te voorzien, kan hoog oplopen. In een ouder huis kan dit nog verwaarloosbaar lijken ten opzichte van de energie voor verwarming. Maar eens de verwarming en isolatie van het huis aangepakt is, kan water verwarmen tot 40% van de energievraag bedragen!
Bron: etiquetteenergie-sanitaire.ch
Om de energie-efficiëntie van warmwaterproductie te verhogen, kan je verschillende keuzes maken bij aankoop van een kraan. Het debiet beperken en het temperatuurbereik beperken zijn daarbij de belangrijkste doelstellingen.
1. Automatische kranen met sensor
Een kraan met sensor zorgt ervoor dat de kraan niet nodeloos blijft lopen. Een bijkomend voordeel van kranen met sensor, is dat de watertemperatuur en het debiet vooraf ingesteld zijn, en de gebruiker deze dus niet kan verhogen.
Dergelijke instellingen (kunnen) voor waterdebiet en tijd kunnen het waterverbruik met 70 % verminderen!
2. Debietregelaars
Interne of externe debietregelaars op een kraan, kunnen tot 30 % water besparen. Debietregelaars kunnen op keukenkranen, badkranen en douchekoppen geïnstalleerd worden, maar plaats er slechts één per kraan, want anders kunnen het comfort en de werking van de kraan verstoord worden.
In de douche is een debiet van minder dan 9 liter per minute sowieso aan te bevelen. Efficiënte douchekoppen verbruiken doorgaans tussen 4 en 6 liter per minuut. Er zijn verschillende opties om het debiet te beperken:
- een ingebouwde debietregelaar, die tot 50 % minder warm water gebruikt zonder in te boeten aan comfort.
- een douchekop met luchtaanzuiging, die ook 50 % warm water bespaart maar wel invloed heeft of de waargenomen kracht van de waterstralen.
- een eco-jet of spaarknop om het warmwaterdebiet te beperken
- een debietregelaar op de douchemengkraan. Dit kan niet toegepast worden bij momentane of drukloze boilers
3. Handgreep met ingebouwde weerstand
Kranen kunnen ook uitgerust zijn met een ingebouwde weerstand in de handgreep, zodat je steeds de meest efficiënte instelling gebruikt, maar wel waar nodig tijdelijk méér of warmer water kan gebruiken.
4. Koud water als de handgreep in het midden staat
Menselijke psychologie is ook bij kranen van belang. De meeste gebruikers zetten een kraan met één handgreep (spontaan of uit esthetische overwegingen) altijd netjes in het midden. Als deze stand koud water geeft, zal er nooit nodeloos warm of lauw water verspild worden.
Wanneer kies je voor een efficiënte kraan?
In alle woningen met relatief recente afvoerleidingen is een efficiënte kraan de beste optie. Alleen bij zeer oude afvoerleidingen met grote diameter, moet het water met voldoende druk wegspoelen om te vermijden dat verstoppingen optreden. Raadpleeg bij twijfel een vakman!
Waar moet je op letten?
Bij alle types kranen kan je kiezen uit een breed scala aan modellen binnen de efficiëntieklasse A. Kijk daarnaast naar speciale eigenschappen, zoals hierboven opgelijst bij ‘energie besparen’.
Bij de aankoop van een douchekop kan het comfort een aandachtspunt zijn. Als je twijfelt of de kracht van de waterstralen jou zal bevallen, kan je kiezen voor een type met meerdere standen.
Hoe navigeer ik in de lijst?
Merk en model
Naam van de fabrikant en het specifieke model.
Energieverbruik per jaar
Het verbruik van energie per jaar is gebaseerd op een veronderstelling rond consumentengedrag en berekend met de Energiecalculator van het Europese Waterlabel. De veronderstellingen van deze calculator zijn als volgt:
Frequentie en duur:
- Douche: 1 / dag, telkens 7 min
- Lavabo kraan: 5 / dag, telkens 1 min
- Keukenkranen: 5 / dag, telkens 1 min
Omstandigheden:
- Watertemperatuur bij binnenkomst: 15 °C
- Temperatuur warm water:
- 38°C (douche en lavabo)
- 45°C (keukenkranen)
Productdata moeten gemeten en gerapporteerd worden door het Eengemaakt Waterlabel.
Elektriciteitskosten op 10 jaar
Veronderstellingen:
- Elektriciteitskost gedurende 10 jaar (de gemiddelde levensduur van een kraan)
- Elektriciteitstarief: 0,28 €/kWh. Dit is het tarief dat een gemiddeld Belgisch gezin betaalt per kWh, inclusief taksen (Eurostat). Er kunnen grote verschillen zijn tussen landen, de energieleveranciers en de gezinsgrootte.
Debiet (l/min)
Maximaal debiet door de kraan of douchekop
Efficiëntieklasse
Energie-efficiëntieklasse volgens het Europese Waterlabel. Prestatiebanden geven de Energie-efficiëntieklasse van het product aan. Donkergroen is klasse A, lichtgroen klasse B, geel klasse C, oranje klasse D en rood klasse E.
Type
Er kunnen 3 verschillende toepassingen onderscheiden worden in de lijst: debietregelaars, mengkranen en douchekoppen.
Plaats van installatie
De lijst kan ook gefilterd worden volgens de plaats van installatie: lavabo, keuken of badkamer.