Er zijn een paar zaken waar je op moet letten. In het kort is dat:
- Maak de keuze tussen brandhout en pellets als brandstof.
- Dimensioneer je ketel correct (beter een grote watertank met een kleine verbrandingsketel dan omgekeerd).
Hoe werkt een verwarmingsketel op vaste brandstof?
Kijk hiervoor op de pagina ‘Hoe selecteert Topten’.
Wat zijn de voordelen?
In het algemeen is hout als brandstof een duurzame, hernieuwbare energiebron die moet worden gestimuleerd om fossiele brandstoffen te vervangen. De oorsprong van het hout is echter zeer belangrijk; je moet kiezen voor hout uit lokale én duurzaam geëxploiteerde bossen. Daarnaast zijn stookwijze en luchtkwaliteit een aandachtspunt. Meer weten over verwarmen op hout?
Wanneer kies je voor een verwarmingsketel op vaste brandstof?
Een van de belangrijkste aandachtspunten is de uitstoot van schadelijke stoffen bij de verbranding van hout. De regelgeving voor kachels en ketels is steeds strenger op het gebied van luchtvervuiling. De producten die wij selecteren voldoen steeds ruimschoots aan de regelgeving.
In vergelijking met een traditionele brandstof- of gaskachel kan het comfort een aandachtspunt zijn bij houtgestookte ketels. Houtketels hebben een grotere nood aan onderhoud (bijv. het verwijderen van as uit de ketel en het afvoeren ervan).
Dat onderhoud is een ander belangrijk aandachtspunt: schoorsteen en brander moeten goed onderhouden worden, niet alleen voor een schoon verbrandingsproces maar ook voor de brandveiligheid.
Waar moet je op letten?
Brandhout of pellets?
De meeste pelletketels kunnen vrijwel automatisch worden bediend (automatisch bijvullen, automatische asverwijdering, regeling van het vermogen), terwijl houtketels handmatig moeten worden bijgevuld (afhankelijk van het houtdepot en de warmtevraag). Voor pellets is echter energie nodig tijdens de productie en het transport, terwijl het meeste brandhout meestal afkomstig is van een regionale of nog dichterbij gelegen bron en er weinig tot geen transport nodig is. Dus vooral voor afgelegen gebieden kunnen houtketels de betere keuze zijn als het comfort niet het belangrijkste criterium is.
De grootte van de wateropslagtank
Als je een grote warmwateropslagtank hebt, hoeft u de ketel alleen maar te gebruiken om hem opnieuw op te warmen. Wanneer de ketel voortdurend draait op een lage capaciteit, is het rendement laag en de luchtvervuilende uitstoot hoog. Als het warmwateropslagvat bijgevuld moet worden, kan de ketel op volle belasting draaien tot de gewenste temperatuur weer bereikt is. Dit is belangrijker voor houtketels dan voor traditionele ketels die met aardgas of brandstof worden gestookt.
Huidige regelgeving
De betreffende verordening inzake ecologisch ontwerp is op 1 januari 2020 in werking getreden. Voordien was de verordening voor het energielabel reeds verplicht (in werking getreden op 26 september 2019).
Beleidsaanbevelingen
Een van de belangrijkste bezorgdheden is de uitstoot van schadelijke stoffen bij de verbranding van hout. Veel regio's/landen hebben als gevolg daarvan bepaalde biomassaketels verboden. Dit kan worden teruggedraaid zodra de minimumeisen inzake ecologisch ontwerp streng genoeg zijn en de verwarmingsketels minder vervuilende stoffen uitstoten. Ecologisch ontwerp voor kachels en ketels moet aanzetten tot een steeds strengere regelgeving op het gebied van luchtvervuiling.
Onderhoud
Een ander belangrijk aspect is een goed onderhoud van de schoorsteen en de ketel, niet alleen voor een schoon verbrandingsproces maar ook voor de brandveiligheid. In sommige landen gelden nationale voorschriften voor controle en reiniging. In Vlaanderen is jaarlijks onderhoud van verwarmingsketels voor vaste brandstof verplicht, in Wallonië jaarlijkse controle.
Meer info :
Hoe navigeer je in de lijst?
- Merk: specificeert het merk van de gepresenteerde ketel
- Model: geeft de naam/het nummer van de gepresenteerde ketel aan
- Gelijkaardige modellen: specificeert namen/nummers van gelijkaardige ketels (verschillende kleuren, materiaal, maar in wezen hetzelfde model)
- Energielabel: specificeert het huidige Europese energielabel zoals gespecificeerd in EN 2015/1186. Het label varieert van A+++ tot G.
- Brandstofsoort: specificeert de brandstof die in de ketel kan worden gebruikt. Dit kan zowel pellets, hout als hout én pellets zijn.
- Gewicht (kg): geeft het gewicht in kg aan. Bijvoorbeeld 181.
- Hoogte (cm): specificeert de hoogte in cm. Bijvoorbeeld 104.
- Breedte (cm): geeft de breedte in cm aan. Bijvoorbeeld 68.
- Diepte (cm): geeft de diepte in cm aan. Bijvoorbeeld 38.
- Max. warmtevermogen (kW): geeft het maximale warmtevermogen in kW aan.