Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten bij de keuze van een warmtepomp. In het kort is dit:
- Dimensioneer je warmtepomp op de warmtevraag van je huis
- Warmtepompen werken het best in een geïsoleerd huis met een verwarmingssysteem op lage temperatuur en een groene energieleverancier.
Hoe werkt een warmtepomp?
Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?
Milieuvriendelijk
Warmtepompen zijn milieuvriendelijker dan traditionele verwarmingssystemen. En dit om de volgende redenen:
1. Minder verbruik van fossiele brandstoffen
- Een warmtepomp haalt een groot deel van zijn energie uit hernieuwbare bronnen (warmte uit de bodem, de lucht of water), ten opzichte van aardgas of stookolie voor de conventionele verwarming.
- Het elektriciteitsverbruik ligt ongeveer 4 keer lager ten opzichte van conventionele verwarmingssystemen
2. Lagere uitstoot CO2 en vervuilende emissies
- Er vindt geen verbrandingsproces plaats in een warmtepomp.
Lees zeker ook hieronder de paragraaf 'Wanneer kies je voor een warmtepomp', waar het kader geschetst wordt om van de keuze voor een warmtepomp een echt duurzaam verhaal te maken.
Laag energieverbruik
Warmtepompen zijn zuiniger dan traditionele verwarmingssystemen. Door het lage energieverbruik kan je met een warmtepomp stevig besparen op je energierekening.
Indien je zelf elektriciteit opwekt, ben je niet meer afhankelijk van de schommelende energieprijzen.
Je hoeft bovendien niet te investeren in aansluitingen voor gas of een schoorsteen voor rookafvoer. Een warmtepomp is ook niet onderhevig aan de plicht voor periodiek onderhoud, in tegenstelling tot verwarmingsketels.
Comfort
Warmtepompen kunnen beschouwd worden als 'de verwarming van de toekomst' omwille van:
- een slimme technologie - gebruiksvriendelijk - te bedienen via smartphone
- een stille werking
- plaatsbesparend en modern design
Wanneer kies je voor een warmtepomp?
De winst (milieuwinst en kostenbesparing) van verwarmen met een warmtepomp hangt af van verschillende factoren.
Eén daarvan is de dimensionering: hoe groot is het warmtevraag van de woning, en hoe groot moet bijgevolg het warmteafgiftevermogen van de warmtepomp zijn? Bij woningen met beperkte isolatie en grote warmteverliezen, zou een warmtepomp zo groot gedimensioneerd moeten worden dat het een enorme investering zou vragen. Vandaar dat een huis eerst grondig geïsoleerd moet worden vooraleer een warmtepomp interessant wordt.
Een andere factor is het systeem voor warmteafgifte. Traditionele radiatoren vragen een hoge temperatuur van het rondstromend water (ongeveer 60°C), terwijl vloerverwarming door de grotere oppervlakte voor de vrijstelling van de warmte lagere temperaturen van het water vereist (ongeveer 35°C). Een warmtepomp zal véél efficiënter zijn als het water slechts beperkt moet opgewarmd worden. Het is dus aangewezen voor een lage temperatuur afgiftesysteem te kiezen in combinatie met een warmtepomp, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming of stralingspanelen.
Een derde factor is de bron van de energie voor het aandrijven van de warmtepomp. Idealiter maakt men gebruik van groene stroom, zoals elektriciteit opgewekt door zonnepanelen.
Waar moet je op letten?
Zoals eerder aangegeven let je best op de isolatiewaarde van je huis. Is je huis nog niet goed geïsoleerd? Maak daar dan een prioriteit van. Renoveer je een huis? Denk dan na over een mogelijkheid om lage temperatuur-verwarming te installeren. Warmtepompen zijn natuurlijk maar zo milieuvriendelijk als de energie waarmee ze worden aangedreven. Heb je al een groene electriciteitsleverancier? Premies
Voor een mooi overzicht van de financiële steun voor warmtepompen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië verwijzen we u graag door. Hoe navigeer je in de lijst?
(onder constructie)