Slim gebruiken pc-schermen

De juiste keuze

De toestellen die voldoen aan onze criteria zijn de zgn. LCD-schermen (Liquid Cristal Display met de technologie van Thin Film Transistor, kortweg TFT). De klassieke, grote beeldschermen bevatten een beeldbuis (kathodestraalbuis of CRT) en zijn minder efficiënt.

TCO 99 / TCO 03: kwaliteitslabels voor schermen

TCO 03TCO 99
TCO is het belangrijkste label voor kwalitatieve en milieuvriendelijke schermen. Enkel toestellen die voldoen aan strenge eisen voor ergonomie, stralingen, milieubelasting en energieverbruik komen in aanmerking. Qua energieverbruik zijn de grenswaarden van TCO minder streng dan bij Topten. Topten toont dus de TCO-schermen met het laagste energieverbruik.

Ergonomie

De zogenaamde « platte » schermen bieden de mogelijkheid om het beeldscherm verder naar achter op uw bureau te plaatsen. Plaats het scherm op tenminste 60 cm van uw ogen. U spaart zo uw ogen en u heeft zo een beter zicht op het volledige scherm. Bij enkele modellen kan je het scherm 90° draaien, zodat het scherm een verticaal formaat heeft. Een scherm van 15 inches kan op die manier een A4-pagina volledig weergeven.

Aansluitingen, compatibiliteit

Let op dat het scherm de juiste aansluitingen heeft om verbinding te maken met uw PC of Mac. De klassieke aansluiting met PC of Mac gebeurt via een analoge (blauwe) aansluiting (VGA). Een digitale (witte) aansluiting levert een betere beeldkwaliteit. Voorwaarde is natuurlijk dat uw PC of Mac een digitale (witte) uitgang (DVI) heeft. U kan u verder informeren bij de verkoper.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit hangt van verschillende factoren af, waarvan de belangrijkste hieronder worden opgesomd :

  • Resolutie: voor de schermen van 14 - 16" moet de resolutie 1024 x 768 punten zijn ; voor de schermen van 16 - 19" moet de resolutie 1280 x 1024 zijn. Grotere schermen bevatten ook grotere resoluties, zoals 1600 x 1200 punten.
  • Kleurengamma: de meeste moderne schermen kunnen 16.7 miljoen kleuren genereren. Dit is een criterium dat belangrijk is voor een goede grafische weergave.
  • Contrast: contrastwaarden van 1:250 (typische contrastverhouding) zijn goed. Er is een verschil tussen het maximale contrast mogelijk en de standaardwaarden van het contrast.
  • Helderheid: de helderheid wordt uitgedrukt in candela per vierkante meter [cd/m2]. Ook hier moet er onderscheid gemaakt worden tussen standaardwaarden en maximale waarden. 200 cd/m² of meer is een goede standaardwaarde.
    De helderheid wordt verzekerd door de achtergrondverlichting (backlight). Het gaat hier over een lichtgevende plaat waarvan de lichtintensiteit vermindert met de jaren. Toch duurt het meestal meer dan 20.000 uur om de helft van de helderheid te bereiken.
  • Horizontale en verticale gezichtshoek: de hoek vanaf wanneer het beeld zichtbaar is vanaf de bovenkant en zijkant. Waarden hoger dan 70° langs elke zijde worden beschouwd als goed.
  • Defecte punten, betrouwbaarheid: bij TFT-schermen wordt – in tegenstelling tot kathodische schermen (CRT) – elk punt (pixel) individueel gegenereerd. Tijdens de productie kan het gebeuren dat er defecte pixels ontstaan of dat ze defect worden tijdens het gebruik. Doordat de betrouwbaarheid de laatste jaren sterk verbeterd is, kunnen talrijke fabrikanten tegenwoordig een garantie van 3 jaar aanbieden voor LCD-schermen.

Tips voor het gebruik

Energieverbruik

Jammer genoeg verbruiken de meeste TFT-schermen nog energie op het moment dat ze zijn uitgeschakeld. De Topten-schermen verbruiken minder dan 1 watt in de uitgeschakelde stand.

Bij de Topten-schermen is het energieverbruik in de slaapstand ook beperkt tot 1 watt. U kan dus deze functie gebruiken om het energieverbruik te beperken. Let op, screen savers en schermen die verduisteren zijn niet hetzelfde als de slaapstand!

De activering van de slaapstand in het energiebeheer van uw pc is een eenvoudige en efficiënte maatregel om energie te besparen. Via Control Panel klikt u op Performance and Maintenance, en verder op Power Options. Hier kan u instellen na hoeveel tijd uw scherm automatisch wordt uitgeschakeld (slaapstand). In de slaapstand volstaat het om een toets in te drukken of met de muis te bewegen om het scherm weer aan te schakelen.

Meer info

  • www.labelinfo.be : Databank productlabels voor bewuste verbruikers, met informatie over de labels Blauwe Engel, TCO, FSC, …
  • www.topten.info : lde centrale Europese Topten-website met de meest energiezuinige toestellen van Europa.

Versie 02/2010

Featured Products