Slim gebruiken printers

De juiste keuze

Printertechnologie

Er zijn vier verschillende technologieën:
 • Laserprinter: de toner wordt door elektrostatische lading op het papier gebracht en daarna door warmte en druk gefixeerd. LED-printers functioneren volgens hetzelfde principe. Laserprinters zorgen voor een betere dekking op het papier en de bedrukking is waterbestendig. Algemeen gezien zijn ze stiller dan inkjetprinters en kunnen ze in een netwerk worden ingeschakeld.
 • Inkjet: de minuscules druppeltjes inkt worden op het papier aangebracht. De voordelen van inkjetprinters zijn duidelijk : de kwaliteit van de kleuren is zeer goed en de aankoopprijs is laag, geen uitstoot van fijn stof of ozon, en een laag totaal energieverbruik. Ze zijn bovendien steeds vaker voorzien van een ethernetaansluiting of wifi, waardoor ze in een netwerk kunnen worden ingeschakeld.
 • Printer met thermosublimatie: met hitte wordt gekleurde was wordt op het papier gespoten. De printers met thermosublimatie bieden een kleurverzadiging die zeer goed is. Hierdoor worden zij specifiek gebruikt voor de druk van foto’s. De aankoopprijs en de prijs van de benodigdheden zijn echter aan de hoge kant. Op topten.be vindt u dit type van printer terug bij de Injetprinters.
 • Matrixprinter: naalden bedrukken het papier. Matrixprinters worden bijna niet meer gebruikt voor het normale kantoorwerk. Daarom behandelt Topten hen niet.

Bezint eer geprint

Alvorens u een printer koopt, raden we u aan om even de volgende vragen te overlopen :
 • Heb ik een printer of copier nodig?
 • Heb ik een kleurenprinter nodig?
 • Heb ik een fax nodig ? (deze functie leidt tot hogere verbruik bij het toestel in rust)
 • Moet ik kunnen printen op het formaat A3 of is A4 voldoende?
 • Hoeveel pagina’s print ik (per maand)?
 • Moet het toestel dubbelzijdig kunnen afdrukken of kunnen vergroten (functie zoom)?
 • Hoeveel ruimte is er beschikbaar voor het toestel ?
 • Moet het toestel gerecycleerd papier kunnen printen

Faxapparaten zijn veelal overbodig geworden, doordat documenten nu gemakkelijk digitaal kunnen verstuurd worden via E-mail en internet. Dat bespaart toestellen, verbruik van energie en papier - mits u de e-mails niet uitprint natuurlijk.

Inkjet versus Laser

Over het algemeen verbruikt een laserprinter meer energie dan een inkjetprinter. De printsnelheid van de laserprinter is wel veel hoger, waardoor het energieverschil per print toch kleiner uitvalt als u grote hoeveelheden print. Als u geen grote hoeveelheden in korte tijd wilt printen of faxen is een inktjet dus de beste keus.
Inktjetapparaten zijn gemiddeld goedkoper dan laserprinters.

Printerbenodigdheden

Voor de inktjetapparaten heeft u een inktcartridge nodig en voor een laserapparaten een tonercartridge.

Steeds vaker hebben kleurenprinters verschillende cartridges voor verschillende kleuren, waardoor, als er eenn kleur op is, niet alle kleuren vervangen hoeven te worden. Dit spaart grondstoffen.
Bovenop de aankoopprijs en de verbruikskosten komt ook nog eens de prijs van de printerbenodigdheden (inktpatroon, inkt, papier). In de categorie van de goedkopere toestellen worden de toestellen alsmaar goedkoper, terwijl de prijzen van de printerbenodigdheden stijgen. Er is een tendens om printers onder hun productiekost te verkopen om de verkoop van de merkgebonden printerbenodigdheden te verzekeren. De kostprijs van nieuwe inktpatronen kan zelfs hoger zijn dan de aankoop van een nieuwe printer. Hierdoor is de consument wellicht eerder geneigd om zijn oude printer in te ruilen voor een nieuwe. De wegwerpcultuur die fabrikanten op die manier in stand houden betreuren we ten zeerste.
Om de kostprijs van nieuwe inktpatronen te verminderen, kan u werken met navulsystemen of met alternatieve inktpatronen. Uw patronen bijvullen kan echter leiden tot een knoeiboel en is ook niet zonder risico voor de printer. Test-Aankoop toonde via een test in 2008 aan dat er helaas weinig keuze is aan volwaardige alternatieven voor originele inktpatronen. Toch kan het de moeite lonen om op zoek te gaan naar en te experimenteren met alternatieve inktpatronen.

Papierformaat

Het formaat A4 volstaat meestal voor normaal kantoorwerk. Om artikels uit kranten of plannen te kopiëren kan een A3-apparaat nuttig lijken, maar u kan overwegen om deze taken door een copycenter te laten uitvoeren.

Resolutie

De resolutie wordt aangeduid in dpi (= dots per inch, het aantal pixels per inch, 1 inch = 2.51 cm), horizontaal en verticaal. Hoe hoger de resolutie, hoe beter het resultaat. Voor het dagelijks kantoorwerk is het
een resolutie van 600x600 dpi ruimschoots voldoende. Voor speciale toepassingenhet en (bijv. drukken van foto's), kunnen hogere resoluties en speciaal papier nodig zijn.

Ventilatie

Het is belangrijk om ruimten waar printers staan goed te ventileren. Laserprinters en -faxen stoten namelijk ozon (O3) uit. Dat kan de slijmvliezen en ogen irriteren. Oudere apparaten stoten meer uit dan nieuwe. Ozonfilters moeten na 50.000 prints vervangen worden. Bij oudere typen zonder filter kan een externe filter worden geplaatst. Het is hoe dan ook belangrijk om ruimten waar printers staan goed te ventileren.

Tips voor het gebruik

Energieverbruik

Fotocopieerapparaten en multifunctionele printers, ingeschakeld in een netwerk, zijn na levering dikwijls ingesteld in een modus die een korte reactietijd toelaat maar erg veel energie verspilt omdat het toestel steeds opgewarmd blijft. Het verbruik tijdens stand-by is zelfs hoger dan er energie nodig is voor daadwerkelijk gebruik. U kan hiervoor volgende maatregelen nemen:

 • Eis van de fabrikant of leverancier dat het toestel in de modus om energie te sparen staat ingesteld.
 • Maak gebruik van een timer of schakelaar om het toestel volledig af te sluiten van het stroomnet wanneer het niet wordt gebruikt
 • Optimaliseer de spaarinstellingen en de timer (zie hiervoor de gebruiksaanwijzing of vraag het aan de leverancier).
 • Regelmatig uitzetten van de computer, printer of fax kan geen kwaad. Ze slijten niet sneller, maar u bespaart wel energie.

Papier

Er is drie keer meer energie (8 kWh par kg) voor de productie van wit papier dan voor de productie van gerecycleerd papier. Dit is een belangrijke factor omdat het energieverbruik voor de fabricage van papier veel groter is dan de druk of het printen ervan. Met dubbelzijdig printen en/of met meerdere pagina’s per bladzijde printen kan dus veel papier en dus ook veel energie bespaard worden. Voor een overzicht van milieuvriendelijk papier verwijzen we naar de duurzame aankoopgids www.milieukoopwijzer.be.

 • Gerecycleerd papier : Laat je leiden door milieulabels: het Blauwe Engel label geldt als één van de beste. Verder zijn er nog het Europese Ecolabel en het Scandinavische Nordic Swan label. Kies voor papier uit 100% gerecycleerde postconsumptie vezels, TCF-gebleekt (Totally Chlorine Free) of ongebleekt
 • FSC papier: papier afkomstig van duurzaam beheerde bosexploitatie onder het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council) is het meest ecologische. FSC 100% (of FSC Pure) geeft aan dat een product volledig vervaardigd is uit vezels uit een FSC gecertificeerd bos. De aanduiding FSC Mixed Sources geeft aan dat een product een minimum percentage FSC grondstoffen heeft, aangevuld met gerecycleerd of gecontroleerd materiaal. FSC-papier kan u vinden via de FSC-databank www.ikzoekfsc.be
 • Wit papier bevat voor het grootste gedeelte verse cellulosevezels. De afkortingen TCF (totaal chloorvrij) en ECF (geen elementair chloor maar wel chloorverbindingen) wijzen erop dat het bleken van het papier op een meer milieuvriendelijke manier is verlopen. TCF krijgt de voorkeur. ECF-gebleekt papier is al een grote stap vooruit ten opzichte van chloorgebleekt papier, maar nog steeds milieubelastend. Chloorgebleekt papier is absoluut uit den boze.
 • Fotopapier: Papier dat speciaal is ontwikkeld voor het printen van foto’s. Het gladde oppervlak laat hogere resoluties toe.

Wat met uw gebruikte printer?

Veel printers en faxen bevatten nog brandvertragers, waarvan sommigen bij de afvalverbranding giftige broom- en chloordioxines vormen. Het is niet zomaar na te gaan of uw (nieuwe) exemplaar deze zware metalen bevat, dat staat namelijk niet op de verpakking.
Hou je oude printer uit de vuilniszak. Recycleer je oude printer, net als alle andere elektrische en elektronische apparaten via het containerpark of de elektrohandel. Meer info via Recupel.Meer info

 • www.milieukoopwijzer.be, een website met de milieuvriendelijkste aankopen, oa. papierwaren.
 • FSC-papier (Forest Stewardship Council) kan u vinden via de FSC-databank: www.ikzoekfsc.be
 • www.labelinfo.be : Databank productlabels voor bewuste verbruikers, met informatie over de labels Blauwe Engel, TCO, FSC
 • Energy Star : Label voor energie-efficiënt kantoormateriaal.
 • www.topten.eu : de centrale Europese Topten-website met de meest energiezuinige toestellen van Europa.


Versie 09/2013

Featured Products