Energie besparen: goed voor onze planeet!

  • Door katrijn.vanhuffel
  • Gepubliceerd 2 jaar geleden

Energie opwekken en verbruiken belast onze planeet enorm. Het zorgt voor meer CO2 in de atmosfeer, vervuiling van de bodem en verslecht de kwaliteit van het water in oceanen, zeeën en rivieren. Het wordt dus steeds belangrijker om bewust om te springen met energie. In onderstaand artikel lees je hoe jij een bijdrage kan doen en welke voordelen dat heeft voor jou en je gezin.

Energie verbruiken = onze planeet vervuilen?

Overal waar verbrandingsprocessen plaatsvinden, wordt koolstofdioxide of CO2 gevormd. In een kampvuurtje of open haard, in energiecentrales op aardgas of steenkool, en zelfs in ons eigen lichaam. CO2 is er al altijd geweest op onze aarde, en maar goed ook!
De warmte van de zon zou zonder CO2 heel snel verdwijnen. CO2 maar ook andere broeikasgassen zoals methaan, waterdamp en lachgas absorberen de infraroodstraling van de zon en houden de warmte vast. Dankzij CO2 heeft onze planeet een leefbare temperatuur voor al wat leeft: plant, dier en mens.
De uitstoot van broeikasgassen is de laatste twee eeuwen spectaculair gestegen. Dat komt door verschillende factoren:
  • onze bevolking groeit exponentieel,
  • de landbouw wordt steeds intensiever,
  • grote regio’s worden massaal ontbost,
  • de industriële sector verbruikt veel energie,
  • we verbranden met z’n allen fossiele brandstoffen,
Het gehalte CO2 in onze atmosfeer is daardoor enorm gestegen. En parallel steeg ook de gemiddelde temperatuur op onze aardbol. De effecten op ecosystemen en biodiversiteit zijn nu al merkbaar. Denk maar aan de ijsberen en koraalriffen als grote slachtoffers. De impact op de mens is ook groot. Extremere weersomstandigheden betekenen extra risico’s voor de landbouw, ons comfort en onze veiligheid.
We hebben er dus alle belang bij om ons eigen energieverbruik onder de loep te nemen. Als je bedenkt dat meer dan de helft van ons energieverbruik opgaat naar het verwarmen en afkoelen van onze woning, is het een goed idee te berekenen waar je kan besparen. Dat is goed voor je portemonnee én voor onze planeet!

Hoe lees je je energieverbruik af?

Je energieverbruik wordt uitgedrukt in kilowattuur, afgekort als kWh. Volgens cijfers van VREG uit 2017 verbruikt een gemiddeld Vlaams gezin zo’n 3300 kWh per jaar. Maar wat moet je je nu voorstellen bij dat getal?
Laten we even kijken naar de term kilowattuur. Die bestaat uit:
  • Kilo (k): geeft een duizendtal aan.
  • Watt (W): de eenheid van vermogen. Dit geeft bijvoorbeeld aan hoeveel elektriciteit een huishoudtoestel per seconde afneemt van het elektriciteitsnet.
  • uur (h): staat voor wat het woord zegt, 60 minuten.
Alles tezamen maakt dit kilowattuur ofwel het verbruik uitgedrukt in kW bekeken op een tijdsspanne van een uur. Een koffiezetapparaat met een vermogen van 1000 W of 1 kW verbruikt 1 kWh per uur. Gebruik je deze koffiezet elke dag 1 uur lang, zal je op je jaarafrekening 365 kWh zien staan.
Een kWh elektriciteit kost gezinnen in België gemiddeld 0,28 euro. Die koffiezet uit het voorbeeld die je elke dag een uur gebruikt, kost je dan ruim 102€ op jaarbasis. De grootste verbruikers in onze woningen zijn weliswaar niet de koffiemachines. Een elektrische boiler blijkt bijvoorbeeld een echte grootverbruiker. Kijk dus goed naar de energie-efficiëntie van zulke toestellen!

Energie besparen = ons energieverbruik aanpassen?

Energie is duur. Op lange termijn zal de prijs van fossiele brandstoffen en elektriciteit enkel maar stijgen. Fossiele brandstoffen zijn bovendien eindig. Dat wil zeggen dat er geen onuitputtelijke voorraden van zijn. Dat geldt voor steenkool, aardgas, olie, uranium,... Omdat we er steeds meer beroep op doen, is er steeds minder voorraad van.
We zullen dus ons energieverbruik moeten aanpassen. Enerzijds door minder te verbruiken, anderzijds door beroep te doen op hernieuwbare energiebronnen. Zo houden we onze planeet leefbaar en onze energiefactuur binnen de perken.

Energie besparen door slimmer te verwarmen

Wil je je steentje bijdragen aan een betere planeet en ook je energiefactuur verlagen, begin dan slimmer te verwarmen. Je las het al in dit artikel: meer dan de helft van je energieverbruik spendeer je aan het verwarmen en verkoelen van je woning. Check bijvoorbeeld of je de volgende tips al toepast:
  • Een woonkamer van 21° is aangenaam en comfortabel. Een slaapkamer wordt best niet warmer dan 16° voor een goede nachtrust.
  • Zet je chauffage uit als je weg bent of slaapt.
  • Laat je verwarmingsketel onderhouden. De ketel gaat zo langer mee en werkt energie-efficiënter.

Bereken je energiewinst met de Topten calculator

De Topten calculator helpt je inzicht te krijgen in jouw energieverbruik. Meer nog, het toont je welk effect bepaalde aanpassingen hebben op je verbruik. Zo kan je aflezen hoeveel kilowattuur (kWh) je huis nodig heeft voor warm water en/of verwarming. Plus, je kan verschillende scenario’s bekijken om te zien hoeveel energie je kan besparen.
De Topten calculator schat ook in hoeveel CO2 je huidige verwarmingssysteem uitstoot, en hoeveel je deze uitstoot kan verlagen door specifieke aanpassingen te doen.

Kleine acties, groot verschil

Jouw acties om je energieverbruik te beperken en te kiezen voor hernieuwbare energiebronnen doen er toe. Meer dan ooit zelfs. Als we de effecten van klimaatverandering willen vertragen en deze planeet leefbaar houden voor toekomstige generaties, moeten we met z’n allen actie ondernemen.
Begin dus met je eigen energieverbruik in kaart te brengen. Bijvoorbeeld door de Topten calculator in te vullen. Er zijn zeker nog aanpassingen mogelijk om je energieconsumptie verder te verlagen. Onthoud: zelfs de kleinste moeite betekent heel veel voor onze planeet!


Nog meer weten over energie besparen? Lees dan zeker deze artikels:

Aanbevolen producten