De Europese Unie lanceerde in maart 2021 een nieuw Europees energielabel. Dit energielabel is de opvolger van het bekende label dat we al sinds de jaren ‘90 op huishoudtoestellen terugvinden. In deze blog lees je wat een energielabel is, welke voordelen het nieuwe Europese label heeft voor jou en hoe je het kan interpreteren.
Wat is een energielabel?
Een energielabel geeft je informatie over het verbruik van een toestel. Zulke labels bestaan al meer dan 20 jaar. Ze helpen je bij de keuze van nieuwe huishoudtoestellen zoals wasmachines en koelkasten. Groene labels zijn energiezuinige opties, terwijl rode labels eerder energieverslindend zijn.
Zijn energielabels verplicht?
Ja, alle elektrische apparaten behalve vervoermiddelen zijn verplicht voorzien van een energielabel. Dat betekent dat het label zowel op de verpakking als in de toonzaal van winkels meteen zichtbaar moet zijn.
Waarom komt er een nieuw Europees energielabel?
Het nieuwe Europese energielabel geeft antwoord op de vraag naar vereenvoudiging. Vroeger betekende het energielabel A dat een toestel energiezuinig was. Maar de technologie staat niet stil! Apparaten worden steeds energiezuiniger. De energielabels volgden door ‘plusjes’ toe te voegen aan het A-label. Ondertussen vind je toestellen met een A+++ label.
Daarnaast was er ook nood aan verstrenging. Het nieuwe Europese energielabel zal dus een stuk strenger zijn dan het label dat we tot nog toe kennen. Dat is vooral omdat de EU een voortrekkersrol wil spelen op vlak van energiezuinigheid. Door de labels te verstrengen wil het producenten van elektrische toestellen aanmoedigen voluit in te zetten op energiezuinigheid.
Waarom vind ik twee verschillende energielabels bij mijn toestel?
De vernieuwde labels zullen even voor verwarring zorgen. Bij een recent aangekocht toestel kan je twee verschillende labels vinden. Dat komt omdat er een overgangsfase was tussen het oude systeem en het nieuwe systeem. Die overgangsfase loopt van november 2020 tot maart 2021.
Vanaf maart 2021 zal je normaal gezien slechts één energielabel bij je toestellen vinden: het nieuwe Europese label. Dat nieuwe label gaat van A tot G, terwijl het oude systeem met A+++ tot D werkt. Het is dus moeilijk om de twee labels met elkaar te vergelijken. Vergelijken heeft zelfs geen zin: de testmethodes en de indelingscriteria zijn volledig anders. Schrik dus niet als je nieuwe zuinige A++-label koelkast volgens de nieuwe labeling ‘slechts’ B scoort.
Wat zijn de verschillen tussen de oude en de nieuwe energielabels?
Qua uitzicht zien de labels er vrij gelijkaardig uit. Maar vergis je niet! Er zijn wel degelijk grote verschillen tussen het oude en het nieuwe energielabel.
Het oude energielabel
|
Het nieuwe energielabel
|
van A+++ tot D
|
Van A tot G
|
geen QR-code
|
QR-code die naar de etiketteringsdatabank van de Europese Commissie verwijst
|
jaarlijkse energieconsumptie volgens de oude berekeningswijze
|
jaarlijkse energieconsumptie volgens de nieuwe berekeningswijze
|
Het nieuwe energielabel begrijpen
Onderstaand voorbeeld is het nieuwe energielabel voor een koelkast of diepvriezer:

De labels variëren van A (heel energiezuinig) tot G (energieverslindend). In de rechterbovenhoek vind je de QR-code naar de EU-productdatabank terwijl je in het midden van het label het jaarlijkse energieverbruik terugvindt. Dit cijfer is het resultaat van een nieuwe, strengere berekeningsmethode. Onderaan staan er iconen die meer informatie geven over geluid en dergelijke. In het voorbeeld zie je bijvoorbeeld het aantal liter vriesvakken en koelvakken, en het akoestisch geluid en de geluidsemissieklasse staan.
Van A tot G
Het nieuwe label gebruikt een uniforme schaal van A tot G voor alle producten. Dat wil ook zeggen dat je binnenkort geen enkele vermelding van A+++, A++ of A+ zal vinden.
De QR-code en de productdatabank
De EU verplicht alle producenten en leveranciers om producten met een energielabel te registreren in de nieuwe EU-productdatabank (EPREL). In deze databank vind je extra informatie over het product dat je niet op het etiket vindt.
Deze extra informatie is enerzijds bedoeld voor markttoezichtautoriteiten ofwel overheden die controle doen op de wetgeving rond vrij verkeer van goederen in de EU. Anderzijds bevat de databank ook nuttige info ook voor consumenten zoals het waterverbruik of de aanwezigheid van een stand-by-modus bij wasmachines.
In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om via de databank producten te vergelijken en ook bepaalde kosten te berekenen. Dit instrument zou in maart 2021 online komen. Het is nog niet duidelijk wanneer dit instrument online komt.
Waar vind ik het nieuwe energielabel?
Het nieuwe energielabel is vanaf maart 2021 verplicht voor een heel aantal elektrische toestellen:
- Huishoudelijke wasmachines en was-droogcombinaties (geen droogkasten!)
- Televisie- en computerschermen
- Koel-/vriesapparaten (koelkasten, diepvriezers en wijnklimaatkasten)
- Huishoudelijke vaatwassers
In september 2021 komen daar lichtbronnen bij, meer bepaald elektrische lampen. Vanaf 2022 komen ook andere geëtiketteerde productgroepen aan bod. Denk aan airconditioners, droogkasten, stofzuigers, waterverwarmers enz. Voor deze groepen is het nog even wachten op de relevante EU-regelgeving.
Wat zijn de voordelen van het nieuwe energielabel voor mij?
1. Gemakkelijker zuinige keuzes maken
Het label is gemakkelijk te begrijpen. Het geeft informatie over het verbruik van het toestel maar ook over geluid en dergelijke.
2. Gemakkelijker producten vergelijken
Het label is uniform en is het resultaat van een strenge berekeningsmethode. Kan je niet kiezen tussen twee gelijkaardige producten dan geeft het energielabel vast uitsluitsel. Een energiezuinig toestel is op lange termijn de meest voordelige optie.
3. Betere toestellen in de winkel
De nieuwe energielabels zijn een stuk strenger dan voorheen. Producenten worden zo aangemoedigd om het energieverbruik van hun producten te herzien en te verbeteren. Zo koop jij op termijn steeds zuinigere toestellen.
4. Goedkopere toestellen in de winkel
Het is veel moeilijker om een A- of B-label te scoren dankzij het nieuwe systeem. Het kan zomaar zijn dat een toestel dat vandaag A+++ scoort in het nieuwe systeem, slechts een C-label krijgt. Hierdoor zakt de waarde van deze producten en zal ook de prijszetting volgen. Daarnaast bespaar je door energiezuinige toestellen te kiezen sowieso op je energiefactuur. En dat is op lange termijn de investering dubbel en dik waard!