Tips om je huis koel te houden tijdens hete dagen

  • Door katrijn.vanhuffel
  • Gepubliceerd een jaar geleden

De afgelopen weken was het heet. Het kwik steeg zo hoog dat de overheid het eerste warmteactieplan van 2021 activeerde. Hitte houdt namelijk risico’s in voor kwetsbare groepen. Het actieplan biedt daarom handvaten om preventieve acties te ondernemen.

Ook de niet-kwetsbare groepen nemen best hun voorzorgen wanneer de weerman zomerse temperaturen voorspelt. Er zijn verschillende manieren om het binnenklimaat van je werkplek en huis koel te houden. Zonder een mobiele airco aan te slepen. Want hoe je het ook draait of keert: zo’n airco brengt inderdaad tijdelijk en heel lokaal verkoeling, maar als je verder kijkt dan jouw woonkamer en vandaag, is het resultaat helemaal niet cool. Hieronder kan je lezen hoe airco's op korte én lange termijn de temperaturen net doen oplopen.

Je huis afkoelen via airco: een dure oplossing

Wist je dat het afkoelen van ruimtes de hardst groeiende energiegebruiker ter wereld is? Nochtans is het gebruik van airco’s – en zeker van de mobiele varianten – een energieverslindende oplossing. Het jaarlijkse energieverbruik van alle particuliere airco’s in Europa is groot genoeg om een land als Denemarken volledig van energie te voorzien voor een jaar. Door hun grote energievraag dragen ze bij aan klimaatverandering, en dus aan nóg meer hete zomers in het verschiet…

Het gebruik van airco zal je dus zeker merken op je energiefactuur. Een kleine mobiele airco van klasse A met een vermogen van 1,5 kW betekent een extra verbruik van 20 eurocent per uur. Dat lijkt niet veel, maar na een warme zomer kan er wel 100 euro extra opduiken op je energiefactuur.

Het gebruik van airco’s leidt je bovendien in een vicieuze cirkel aangezien ze zelf warmte afgeven. Airco’s warmen op bij gebruik en blazen de hete lucht een andere ruimte binnen of naar buiten. Zo veroorzaken ze mee hitte-eilanden in steden. Dat creëert op zijn beurt extra behoefte aan verkoeling, vertaald in meer airco’s.

Je huis koelen zonder airco

1. Hou de warmte buiten

Dat doe je door rolluiken te laten zakken, zonwering toe te doen of andere manieren te gebruiken om je ramen te verduisteren. Zonweringssystemen die zijn aangebracht aan de buitenzijde van je woning – denk aan rolluiken, buitenjaloezieën of zonneschermen op balkons en terrassen – zijn heel efficiënt omdat ze voorkomen dat de warmte de binnenruimte binnendringt. Ook ramen blijven overdag dicht: een briesje lijkt misschien deugd te doen, maar je haalt veel warme lucht in huis. Gebruik ook zo weinig mogelijk toestellen die warmte afgeven. Denk bijvoorbeeld aan fornuizen en ovens. Niet alleen jij, maar ook je huis heeft deugd van een koude schotel op een warme dag! Stel de strijk uit tot na de hittegolf, installeer ledverlichting en trek elektrische apparaten uit het stopcontact.

2. Creëer tocht

Als het buiten warmer is dan binnen, houd je best ramen gesloten op de warmste momenten van de dag. Koelt het buiten af, dan is het het moment om tocht te creëren voor een frisser huis te krijgen. ’s Nachts de ramen openen, zorgt voor luchtcirculatie die de warmte afvoert die je muren, vloeren en plafonds hebben opgeslagen. Boots ook het “schoorsteeneffect” na als je huis uit meerdere verdiepingen bestaat. Om dat effect te verkrijgen, zet je op de benedenverdieping een raam open aan de tuinzijde van je huis, en boven een raam aan de straatzijde.

Ventilatoren zijn een goede back-up. Er bestaan plafondventilatoren en mobiele ventilatoren. Tegenwoordig zijn er heel wat stille varianten op de markt. Op het nieuwe Europese energielabel staat bijvoorbeeld ook het aantal decibels dat het toestel produceert. Een ventilator met een vermogen van 30 Watt is ruim voldoende. Advies over welke ventilator de beste keuze is, vind je op de Topten adviespagina ventilatoren.

3. Laat je vochtige lakens binnen drogen

Fris gewassen lakens binnen laten drogen, betekent dat je de warmte van binnen gebruikt om het vocht uit de lakens te laten verdampen. Hetzelfde geldt voor de rest van je was of de lauwe douche die je neemt net voor het slapen gaan.


Het laatste redmiddel: een airco

Zie een airco alleszins nooit als een geschenk uit de hemel. Het is en blijft een energievreter waarin dan ook nog eens koelvloeistoffen zitten die schadelijk zijn voor onze atmosfeer. Kan je toch niet zonder, kies dan met verstand en hou rekening met onderstaande elementen (zie ook de Topten adviespagina over airco’s). Probeer zeker éérst de bovenstaande tips uit!

  • De prijs van een airco is niet te onderschatten, zowel in installatie als in het verbruik.
  • Laat je voor de installatie bijstaan door een professional die het toestel op de meest ideale plek monteert.
  • Kies die locatie verstandig: een plek waar het in de zomer heel warm wordt en je ook vaak vertoeft. Split of multi-split systemen zijn niet verplaatsbaar, en verplaatsbare airco’s zijn helemaal niet efficiënt en enorm duur…
  • Het vermogen (in kilowatt) hangt af van de grootte van de kamer, maar ook van de raamoppervlakte. Bovendien zal een slecht geïsoleerde ruimte ook meer vermogen vragen. Laat je dus adviseren door een expert.



Aanbevolen producten