"De energieprijzen zijn zo gestegen dat je vanzelf op zoek gaat naar goedkopere alternatieven."

  • Door m.tijskens
  • Gepubliceerd een jaar geleden

In februari 2022 lanceerde TopTen, het Europees vergelijkingsplatform met de meest energiezuinige toestellen voor verwarming en koeling, een internationale wedstrijd. Deelnemers maakten kans op een energiezuinig toestel op basis van hun woonsituatie. Als Belgische partner is GoodPlanet Belgium vzw heel trots dat uit bijna 1000 inzendingen een Belgische deelnemer gewonnen heeft.

Proficiat, Vie! Je hebt de wedstrijd van topten.be gewonnen. Waarom heb je deelgenomen?

Vie: Voor de prijs natuurlijk (lacht). Ik had al een CO2-meter, maar ik wou ook graag de hoeveelheid radongas in huis meten. Radon is een kankerverwekkende stof die in heel wat huizen wordt aangetroffen, dus ik ben heel blij met die prijs. En om deel te nemen, werd er gevraagd om de Energie Calculator in te vullen, dus dat voelde een beetje aan als twee vliegen in één klap.

En wat heb je geleerd van de Energie Calculator?

Vie: Eigenlijk twee zaken. Enerzijds dat we al goed bezig waren op het vlak van efficiënt omgaan met energie. Anderzijds dat de ideeën waarmee we speelden toch de moeite waard bleken. Zo hebben we, zoals veel mensen denk ik, eraan gedacht om te investeren in een warmtepomp. De vergelijkende test met de energie-calculator gaf ons een goed inzicht in hoeveel energie we nu effectief bespaarden en dat heeft ons over de streep getrokken. Met dat advies hebben we al eens gekeken naar de website (Topten.be, nvdr) om een eerste vergelijking te maken tussen de verschillende warmtepompen, op basis van wat wij belangrijk vonden.

Vind je het dan belangrijk om energiezuiniger te leven?

Vie: Ik denk dat je met de energieprijzen van tegenwoordig als vanzelfsprekend op zoek gaat naar goedkopere alternatieven. En investeren in energie-efficiënte toestellen brengt wel wat kosten met zich mee, maar op lange termijn ben je wel winnaar. En dat het voor het milieu ook positief is, lijkt mij mooi meegenomen.

Je spreekt erover dat je al op zoek ging naar energiezuinige alternatieven. Wat doe je op dit moment al om energie te besparen?

Vie: We hebben jaren geleden een huis gekocht en besloten om dat grondig te renoveren. Zo hebben we geïnvesteerd in een nieuwe hoge rendementsketel mét zonneboiler en hebben we het dak goed geïsoleerd. Gelukkig had het huis wel al dubbel glas.

Goed bezig! Heb je zelf nog een leuke tip om energie te besparen?

Vie: Er zijn natuurlijk heel wat simpele tips om energie te besparen zoals LED-lampen gebruiken en slimme technologie installeren rond verwarming. Maar als ik een tip mag geven om energie en geld op grotere schaal te besparen, dan zou ik zeggen: als je je afvraagt of een bepaalde investering de moeite loont of niet, zeker eventjes vergelijken op topten.be. Dat heeft mij alleszins toch goed geholpen.

Bedankt om je ervaring met ons te delen, Vie! Ben je benieuwd hoe het juist zit met de energie-efficiënte in jouw woonsituatie? Surf dan naar de website van topten.be.

Foto: links: Marieke Tijskens van GoodPlanet Belgium vzw, rechts: Vie Kerkhofs, winnaar van de Topten-wedstrijd

Aanbevolen producten