Naar een klimaatneutrale toekomst

  • Door katrijn.vanhuffel
  • Gepubliceerd 2 jaar geleden

Klimaat is vandaag weer méér dan actueel! Enerzijds wordt ons land geteisterd door hevige regens en de daaraan gekoppelde wateroverlast, die hun oorsprong vinden in ons warmere klimaat. Anderzijds stelde Europa zopas een pad voor om richting klimaatneutraliteit te gaan in 2050. Overleg met de lidstaten volgt nog, maar het is overduidelijk dat álle landen en sectoren inspanningen zullen moeten doen.

Nog veel werk voor de boeg dus, om onze toekomst veilig te stellen. Hoe zit dat voor ons, de burgers? Wat kunnen wij doen? Door kleine aanpassingen in ons leven kunnen we al veel betekenen: bijvoorbeeld één of meerdere keren per week vlees links laten liggen en voor plantaardige voeding kiezen. Voor duurzaam transport kiezen, met de fiets, of met het openbaar vervoer. Thuis kiezen voor hernieuwbare energie van een groene energieleverancier. Bij je aankopen rekening houden met de milieu-impact: seizoensgroenten, lokaal, minder verpakking? Top!

Maar het allerbelangrijkste, waar we het meeste CO2-uitstoot kunnen verminderen, is ons energieverbruik: elektriciteit, verwarming en koeling. Voor al je vragen hierover kan je terecht bij Topten!

Bijvoorbeeld: is verwarming op hout dan beter voor het klimaat, hout is immers een hernieuwbare grondstof, in tegenstelling tot aardgas of stookolie? Je leest er alles over in ons nieuw artikel: Een houtkachel of pelletkachel. Een duurzame keuze?Aanbevolen producten