​Wanneer is het een goed moment om je oude koelkast te vervangen?

  • Door Milena Sonneveld
  • Gepubliceerd 4 maanden geleden

Wanneer is het een goed moment om je oude koelkast te vervangen?

Europa verplicht al sinds de jaren ’90 dat fabrikanten aanduiden hoe energiezuinig hun toestel is met een energielabel.. Die oude labels worden vanaf maart 2021 vervangen door strengere labels die lopen van A tot en met G. Koelkasten, wasmachines, droogkasten en nog veel andere huishoudtoestellen moeten nóg energiezuiniger zijn voor ze het groene A-label kunnen krijgen.

Wanneer is het dan het moment om je oude energievretende huishoudtoestellen weg te doen en nieuwe energiezuinige toestellen aan te kopen? Daar is een eenvoudig en een minder eenvoudig antwoord op.

Je moet weten dat je voor een koelkast, wasmachine of droogkast meer betaalt aan de energie die hij verbruikt in zijn levensduur dan aan de aankoopprijs. Bijvoorbeeld, als je een A++ combi koelkast hebt, verbruikt die al snel 85 € per jaar aan elektriciteit. Voor een energiezuinige koelkast moet je maar 30€ per jaar rekenen. Zo heb je snel de berekening gemaakt.

Evalueer het verbruik van je wasmachine, droogkast, vaatwasser, koelkast of diepvriezer op energievreters.be
https://www.energievreters.be/intro_RF.aspx?lang=NL&moduleid=889207

Kies je nieuwe energiezuinige huishoudtoestel op Topten.eu.
https://www.topten.eu/private/products

Het minder eenvoudige antwoord is dat je de milieu-impact ook in rekening moet brengen. Dit gaat over de milieu-impact van de productie van het toestel, de verbruikte energie en de afvalverwerking. De milieu-impact van de productie kan je niet veranderen. Het is wel nuttig om te overwegen om je toestel te repareren in plaats van te vervangen. De milieu-impact van de verbruikte energie is wel sterk afhankelijk van de energieleverancier waarbij je bent aangesloten. Hernieuwbare energie is altijd de beste optie. Wanneer het leven van je toestel effectief ten einde is, is er nog een milieu-impact bij het verwerken van het afval. Een groot percentage van de materialen kan gerecycleerd worden, zoals plastics en metalen, of edelmetalen, zoals zink en goud. Dit heet urban mining.

Lees meer over te repareren toestellen op bewustverbruiken.be
https://www.bewustverbruiken.be/artikel/europa-neemt-eerste-horde-voor-repareerbare-huishoudtoestellen

Kies je groene energieleverancier op mijngroenestroom.be
https://mijngroenestroom.be/#ranking

Breng je oude huishoudapparaten binnen via een inzamelpunt van Recupel
https://www.recupel.be/nl/wat-recycleert-recupel/#

Wat kan je doen om minder energie te verbruiken?

Ook met energiezuinige toestellen kan je nog energie besparen.

  • Bij een diepvries geeft een ijslaag van 2 mm een meerverbruik van 10%. Je kan dit vermijden door je diepvries regelmatig te ontdooien.
  • Koelkasten hebben een hoger koelvermogen dan praktisch nodig is. Wanneer je boter niet meer smeerbaar is dan staat hij te hard.

Je kan ook nakijken of de afdichting van je toestel nog goed is. Een blad papier tussen de deur van de koelkast, diepvriezer of zelfs de oven moet zonder probleem blijven hangen. Als je geen weerstand voelt bij het weghalen ervan, betekent dit dat de deur zich niet goed afsluit. Het is dan een goed idee om de afsluitstrippen te vervangen.

Vind meer tips op energiesparen.be
https://www.energiesparen.be/tips-voor-koelen%E2%80%93vriezen

en via Leefmilieu Brussel
https://leefmilieu.brussels/themas/duurzaam-consumeren/mijn-aankopen/ecologisch-kopen
https://leefmilieu.brussels/themas/gebouwen-en-energie/mijn-energie/kleine-ingrepen-en-slimme-investeringen-om-energie-te

Wil je meer weten?

Je kan de milieu-impact van je toestel berekenen over zijn levensduur, dit heet een Levenscyclusanalyse. Je kan zelfs nog een stap verder gaan en analyseren hoe je keuze voor een nieuwe koelkast veranderingen in gang zet. Een voorbeeld. Stel je maakt de keuze om een nieuwe A koelkast (met het nieuwe label) aan te kopen. Je geeft je oude koelkast weg aan je zoon of dochter die kotstudent is. De koelkast blijft dan nog een paar jaar draaien en dan eindigt hij in het recyclagepark. Ondertussen draait jouw nieuwe energiezuinige koelkast verder tot het einde van zijn leven. Dan wordt deze ook verwerkt als afval en gerecycleerd voor het hergebruik van de materialen. Daarnaast heeft de verkoper van de koelkast aan de fabrikant laten weten dat er vraag is naar zijn koelkast. Dus de fabrikant zal een nieuwe koelkast produceren. Nu kan je de milieu-impact optellen van al deze verschillende elementen. Dit heet een Consequentiele Levenscyclusanalyse.

Leer meer over een Consequentiele Levenscyclusanalyse op eos.be
https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/wanneer-vervang-je-best-een-product-om-je-milieu-impact-te-verkleinen

Aanbevolen producten