Wil je graag weten hoeveel je kan besparen door voor energiezuinige verwarming te kiezen? Probeer hier de Topten energie-calculator:
Topten calculator |
Hieronder lees je alles wat je moet weten voor het juiste gebruik en interpretatie van de calculator.
Energiezuinig bouwen en verbouwen
Wil je energiezuinig wonen dan leg je het fundament al in je bouw- en verbouwplannen. Wanneer je van bij de start bewuste keuzes maakt, investeer je niet enkel in je toekomstig wooncomfort. Je zorgt ook voor een lagere energiefactuur, werkt mee aan een betere planeet en verhoogt ook de waarde van je woning.
Hoe energiezuinig is je huis?
Isolatie
Isoleren is altijd de eerste stap! Lees hier alles over in het artikel "Energie besparen op je verwarming in 3 stappen"
Verwarming
Zelfs in het best geïsoleerde huis is het moeilijk om tijdens de herfst en winter de temperatuur comfortabel en constant te houden zonder te verwarmen. Aanvullend verwarmen kan op verschillende manieren. Denk aan een afzonderlijke kachel in elke ruimte of aan centrale verwarming.
Wanneer je kiest voor een centraal verwarmingssysteem, heb je de keuze voor verschillende verwarmingsbronnen. Zo heb je systemen die op elektriciteit, stookolie of gas werken maar ook meer geavanceerde technologieën zoals een warmtepomp of warmtenet. Ook de keuze voor centrale verwarming op basis van een schone energiebron zal een enorme impact hebben op de duurzaamheid van je woning.
Je energieverbruik berekenen
Test je EPC (VEKA)
- de bewoonbare oppervlakte van je huis,
- de manier waarop je woning en sanitair water wordt verwarmd,
- de manier waarop je woning wordt geventileerd, en
- of je dak, gevels en vloeren zijn geïsoleerd.
Wat is een EPC?
De Topten calculator
De Topten calculator maakt een voorstelling van de winst die je maakt wanneer je je huidige verwarmingssysteem aanpast. De calculator bekijkt deze winst op financieel vlak en op vlak van milieu. Je vergelijkt bijvoorbeeld jouw verwarmingssysteem met een gloednieuw systeem. De Topten energiecalculator is dus een betrouwbare gids die je doorheen je zoektocht naar het meest energiezuinige systeem te leiden. Goed voor het klimaat en je portemonnee!
- bewoonbare vloeroppervlakte van je woning
- leeftijd van je huidige verwarmingssysteem
- je huidige energieverbruik (vind je op de jaarafrekening van je energieleverancier)
Een voorbeeld
Hanne, Ewout en hun zoontje Tijn wonen in een rijhuis in Gent met een bewoonbare oppervlakte van 200 m². Hun elektrische verwarmingssysteem is dringend aan vervanging toe. Het is 20 jaar oud en het gezin ziet een jaarlijks energieverbruik van 12000 kWh op de jaarafrekening staan.
BEN-bouwen en BEnoveren en reNUveren
Heb je concrete bouw- of verbouwplannen dan ben je Ben vast al tegengekomen. We hebben het hier niet over een specifieke bouwvakker of architect. Ben is de afkorting van Bijna-EnergieNeutraal. Dit concept werd in het leven geroepen nadat de Europese Richtlijn Energieprestatie van Gebouwen, ofwel EPBD (Energy Performance of Buildings Directive), in voege trad.
Sinds kort pakte de Vlaamse Overheid uit met het concept van reNUveren. Wie nú beslist te renoveren kan tot 60.000 euro renteloos lenen voor een grondige renovatie. Bovendien maak je ook kans op een EPC-labelpremie die tot 5000 euro bedraagt. Je komt in aanmerking wanneer je start met de renovatie van een woning met een slechte energieprestatie en je als doel hebt de woning energiezuiniger te maken.
Meer info over BEN-bouwen en benoveren vind je op de website van de Vlaamse overheid:
De voordelen van energiezuinig bouwen en verbouwen
