Energie besparen op je verwarming in 3 stappen


Tegen 2050 moet elke Vlaamse woning energiezuinig zijn. Althans, dat is de doelstelling. Willen we die doelstelling behalen, zullen we allemaal ons steentje moeten bijdragen. Zuiniger omspringen met energie, lijkt een hele klus. Door het op te delen in drie concrete stappen, maken we je graag wegwijs op de route richting energiezuiniger wonen.


Minder energie verbruiken en efficiënter omspringen met energie heeft verschillende voordelen. Het is goed voor het klimaat en je maandelijkse energiefactuur zal een stuk lager zijn. Meer weten? Ontdek dan hieronder de drie stappen naar een lagere energiefactuur!

Stap 1: goed isoleren

Goed isoleren is de eerste stap en een heel belangrijk aspect op weg naar energie besparen. De isolatie van je huis is als een beschermend omhulsel van je huis. Overal waar dat omhulsel niet perfect doorloopt, is er een kans op energieverlies. Je zorgt dus beter voor zo weinig mogelijk lekken in de schil van je huis. En dat doe je door je dak, vloer en muren goed te isoleren.

Wil je weten hoe goed jouw woning geïsoleerd is, kan je beroep doen op een energiedeskundige. Die maakt een EPC of EnergiePrestatieCertificaat op van je woning. Dat certificaat is een label met een energiescore van A+ (uitstekend) tot F (ondermaats). Of je vult de snelle EPC-test van VEKA in om een idee te krijgen van de prestaties van je woning. Deze test wijst je in de richting van een energiezuinige woning.

Voor woningen die niet of niet goed geïsoleerd zijn, zijn er nauwelijks opties om efficiënt te verwarmen. Investeren in een energiezuinig verwarmingssysteem zonder eerst te isoleren, is geld in het water.

Meer informatie over goed isoleren en energiezuinig bouwen en verbouwen vind je in dit artikel.


Trias Energetica

De Trias Energetica is een driestappenplan ontwikkeld door TU Delft. Het wordt gebruikt als model bij hetontwerpen en bouwen van duurzame gebouwen. Het doel van de Trias Energetica is het zo optimaal mogelijk benutten van energie. Stap 1 is steeds het verminderen van de energievraag. Vervolgens worden de energiebronnen bekeken en als laatste stap komen de “noodoplossingen” op basis van eindige energiebronnen aan bod.

Wat is BENOveren?

BENOveren staat voor beter renoveren. Het toont dat de Trias Energetica aanpak ook van toepassing is op oude woningen die aan renovatie toe zijn. Benoveren heeft hoge ambities op vlak van de energieprestaties van bestaande woningen. Ook daarin speelt een goed geïsoleerde bouwschil een grote rol.

Denk je aan een betere isolatie van je huis, denk dan niet enkel aan dakisolatie. Isoleer ook je buitenmuren, bekijk de energiewaardes van je ramen, buitendeuren en poorten, en uiteindelijk ook je vloeren.

Benoveren gaat gepaard met heel wat premies. Om je daarin wegwijs te maken heeft de Vlaamse overheid een Premiezoekrobot ontwikkeld. Maar ook de Federale overheid en lokale besturen doen een duit in het zakje. Wil je daarover meer weten, lees dan ons artikel over energiezuinig verwarmen.

Stap 2: Lage-temperatuurverwarming

Wat is lage-temperatuurverwarming?

Lage-temperatuurverwarming (LTV) is een verwarmingssysteem waarbij de aanvoertemperatuur van de Centrale Verwarming lager ligt, namelijk tussen de 35°C en 55°C. Bij een traditioneel systeem lopen de temperaturen op tot wel 75 of 85°C. Een traditioneel CV-systeem wordt daarom ook wel een hoge-temperatuurverwarming genoemd.

Wat zijn de voordelen van lage-temperatuurverwarming?

1. Beperkt energieverlies

Bij hoge-temperatuurverwarming verlies je heel veel energie. Het water dat je CV-systeem gebruikt om de kamer op temperatuur te brengen heeft een temperatuur van 75 tot 85 graden Celcius. Een groot verschil met de kamertemperatuur die je wenst. Bovendien is het logisch dat je minder energie nodig hebt om water tot 55° te verwarmen dan tot 75°C.

2. Zuiniger verwarmen

Omdat een lage-temperatuurverwarming minder energie vraagt en minder energie verliest, verwarm je dus een stuk zuiniger. Dat voel je aan je energiefactuur. Én het is goed voor het milieu!

3. Groot rendement

De energie die je lage-temperatuurverwarming verbruikt, zet het efficiënt om. Dat zorgt voor een groter rendement van je verwarmingssysteem tot wel 30%!

4. Beter voor het milieu

Zuinig verwarmen betekent energie besparen. Daar help je de planeet mee!

5. Comfortabel

Lage-temperatuurverwarming zorgt voor comfortabele leefruimtes. De temperatuur in huis blijft constant en warmte wordt gelijkmatig verdeeld. In een huis met lage-temperatuurverwarming vindt je minder koude hoekjes.

Meer weten over hoe je je woning energiezuinig verwarmt? Dat lees je op onze blog!


Wat zijn de nadelen van lage-temperatuurverwarming?

1. Duurt langer

Je zal iets langer geduld moeten oefenen voor de leefruimte op temperatuur is. Voor kamers die heel snel op temperatuur moeten zijn, is zo’n systeem dus minder geschikt.

2. Lage-temperatuurverdeelsystemen- en radiatoren

Een gewone CV-ketel en lage-temperatuurverwarming zijn geen goede match. Om optimaal gebruik te maken van lage-temperatuurverwarming heb je een warmtepomp of een LTV-ketel nodig. Ook verwarming via zonne-energie is een optie. Daarvoor heb je naast zonnepanelen ook een zonneboiler nodig. Systemen combineren kan!
Ook “gewone” verwarmingselementen voldoen niet bij een LTV-systeem. De temperatuur van het verwarmingswater ligt een stuk lager bij lage-temperatuurverwarming in vergelijking met hoge-temperatuurverwarming. Daarom is er een groter oppervlak nodig om de warmte aan de lucht af te kunnen geven.

3. Apart systeem voor sanitair water

Kies je voor een LTV-systeem, hou dan rekening met het feit dat sanitair water wel hoge temperatuur vereist. Omwille van hygiënische redenen moet sanitair water tot 60°C verwarmd worden. Dus je LTV-systeem komt daarvoor niet in aanmerking.

Stap 3: duurzame verwarming

De technologie staat niet stil! Ook op vlak van energiezuinig verwarmen en koelen zijn er verschillende nieuwigheden op de markt gekomen. In onze blog over “Je woning energiezuinig verwarmen: hoe doe je dat?” hebben we al enkele duurzame technologieën opgesomd:
  • warmtepomp
  • warmtenet
  • zonneboiler

Lees alles over de meest duurzame beschikbare technologieën op onze blog!



Nog meer weten over energie besparen? Lees dan zeker deze artikels: