HACKS - Heating and Cooling Knowhow and Solutions


Het project HACKS (Heating And Cooling Knowhow and Solutions) moedigt consumenten aan om oude, inefficiënte verwarmings-en koelingsapparatuur te vervangen door nieuwe, energiezuinige apparaten. Daarnaast promoot HACKS oplossingen die minder brandstof verbruiken, de energierekening verlagen en het wooncomfort verbeteren.

In de Europese Unie maakt bijna de helft van alle gebouwen gebruik van individuele ketels die vóór 1992 zijn geïnstalleerd. Hun energie-efficiëntie wordt geschat op 60% of minder. Hierdoor wordt onnodig energie verspild en moeten er grote bedragen van het huishoudbudget worden besteed aan verwarming. De verwachte energiebesparingen door deze apparaten te vervangen door nieuwe, energiezuinige apparaten zijn enorm. Het is echter niet vanzelfsprekend om de weg te vinden in het kluwen van informatie rond producten en hun eigenschappen.

Om deze doelstellingen te bereiken, werken 17 HACKS-partners in 15 landen samen, dankzij de financiële steun van het Europese Horizon 2020-programma.

Na het scannen van de marktspelers, het huidige beleid en de meest gebruikte producten in elk land, rollen de HACKS-partners bewustmakingscampagnes uit over de economische en ecologische voordelen van goede HACKS-producten en -oplossingen.

Concreet is het de bedoeling om huishoudens die zijn uitgerust met oude en inefficiënte apparaten - ketels, boilers, airconditioners, bepaalde soorten kachels, enz. – aan te zetten om deze te vervangen door nieuwe duurzamere apparatuur.

In elk land zullen de partners online platformen opzetten om de consumenten bij te staan in hun aankoopproces.

    • Lijsten van de beste producten met technische specificaties
    • Directe links naar leveranciers van de meest efficiënte producten
    • Interactieve commentaarfuncties
    • Tools die de noden van huishoudens inschatten en informatie op maat verstrekken
    • Advies over het gebruik en onderhoud van apparatuur

Voor huishoudens die hun situatie moeten verbeteren omdat het te warm, te koud of te vochtig aanvoelt, maar niet kunnen investeren in nieuwe apparatuur of niet kunnen voorkomen dat ze zich moeten uitrusten, zal HACKS eenvoudige en goedkope oplossingen voorstellen. Het is mogelijk om het energieverbruik en de energierekening te verlagen en tegelijkertijd het comfort in de winter en de zomer, de luchtkwaliteit en de gezondheid te verbeteren door de installatie van zonwering, thermostaten, waterbesparende kranen en douchekoppen, enz.

Tot slot zal HACKS samenwerken met alle relevante belanghebbenden die betrokken zijn bij de besluitvorming van de consument door strategische partnerschappen op te zetten om de aankoop van energie-efficiënte apparaten te bevorderen en te vergemakkelijken. HACKS zal sterk de nadruk leggen op installateurs, detailhandelaars en consumentenorganisaties vanwege hun nabijheid tot de consument en hun vermogen om hen rechtstreeks te begeleiden bij hun aankoop van energie-efficiënte apparatuur.

De eerste productlijsten op Topten.be :

WarmtepompenBoilers
Verwarmingsketels op pellets/houtKachels & haarden
https://topten.be/private/products/air_conditioningAirconditionersCirculatiepompen
Kranen & douchekoppenVentilatoren

Voor alle vragen en suggesties kan u contact met ons opnemen via [email protected].


f0Z-vWqYhLrg9o_0JFcO2XR5D9ew-tkI.pngThis project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 845231.The sole responsibility for this content lies with the authors. It does not necessarily reflect the opinion of the European Union. Neither the EASME nor the European Commission are responsible for any use that may be made of the information contained therein.