Je woning energiezuinig verwarmen: hoe doe je dat?

Je energiefactuur ligt tijdens de wintermaanden vast een stuk hoger dan in de zomer. Dat is logisch: wanneer het buiten kouder wordt, doen we meer moeite om het binnen comfortabel warm te houden. Maar wat als je energiezuinig zou verwarmen? Of zou gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen en zuinige verwarmingsketels?

Of je nu een splinternieuwe woning hebt gezet, aan het verbouwen bent of nog beroep doet op oude verwarmingsmethodes in je huis, je bespaart heel wat door de energiezuinige kaart te trekken. Goed voor je portemonnee en goed voor onze planeet!

Energiezuinige technologieën voor verwarming

Verwarmingskosten maken maar liefst 50 tot 75% uit van de energiekosten van de gemiddelde Vlaming. Naast een efficiënte thermische isolatie kies je ook best voor een energiezuinig verwarmingssysteem en optimale temperatuurregeling.

De energiezuinigste technologieën op de markt zijn momenteel:

1) Warmtepomp

Er bestaat meer dan één soort warmtepomp. Denk bijvoorbeeld aan een hybride of volledige warmtepomp. Je doet best wat onderzoek of laat je adviseren rond welk type geschikt is voor jouw woonst. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en is perfect voor zeer goed geïsoleerde woningen.

De voordelen:
 • een warmtepomp haalt tot 80% van haar energie uit haar directe omgeving: de bodem, grondwater of de lucht bijvoorbeeld.
 • een warmtepomp betekent tot 75% minder energiekosten.
De nadelen:
 • een warmtepomp werkt op elektriciteit. Wat de warmtepomp verbruikt, betaal je dus.
 • een warmtepomp is een grote investering van minimum €10.000


Ontdek nog meer voordelen van een warmtepomp in ons artikel Hoe kies je een warmtepomp?


2) Warmtenet

Een warmtenet is een ondergrondse circulatieleiding die is aangesloten op een grote warmtebron. Denk bijvoorbeeld aan de restwarmte van een industriële productiesite. Op dat netwerk van leidingen worden huizen, kantoren, of zelfs hele steden aangesloten. Dat warmtenet zorgt dan voor zowel verwarming als warm water.

En wat kost dat? Warmtenet klinkt best duur maar in principe is het niet duurder dan andere technologieën. Dat betekent dat klanten die op warmtenet zitten nooit meer betalen op hun jaarlijkse afrekening in vergelijking met klassieke, individuele warmteproductie. Vaak betalen ze zelf minder! Bovendien ben je als warmtenetgebruiker niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen en hun fluctuerende prijzen.

De voordelen:
 • Je hebt geen CV-ketel meer nodig.
 • Je hebt de voordelen van hernieuwbare energie zonder de kosten van onderhoud of werken aan installaties.
 • Een aftakstation vervangt de CV-ketel en de boiler voor warm water. Zo win je heel wat ruimte.
 • Je loopt geen risico op CO-vergiftiging
 • De luchtkwaliteit buiten verbetert.
 • Je draagt een steentje bij aan de energie-efficiëntie van de ganse samenleving. Die gaat mede dankzij jou drastisch naar omhoog!

De nadelen:

 • Er zijn nog maar weinig leveranciers die een warmtenet aanbieden. Vaak komt het initiatief van de gemeente waar je woont.
 • De temperatuur met een graad verhogen of verlagen gaat langzaam.
Het aanleggen van warmtenetten is een enorme investering en momenteel enkel rendabel voor dichtbevolkte gebieden. De bevolkingsdichtheid van Vlaanderen speelt hier in ons voordeel. Warmtenetten gevoed door restwarmte zouden in 62% van de totale Vlaamse warmtevraag kunnen voldoen op een kosteneffectieve manier.

Ben je nieuwsgierig naar hoe een warmtenet precies werkt? Lees dan zeker de info op de website van Warmtenetwerk Vlaanderen.

3) Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt de warmte van de zon die is opgevangen door thermische zonnepanelen om sanitair water te verwarmen. In de collector op het dak zit een vloeistof die dankzij de warmte van de zon zo’n 90°C bereikt. Via een leiding gaat die warme vloeistof naar een voorraadvat waar het in een warmtewisselaar zijn warmte uitdeelt aan het water in het vat.

De voordelen:

 • De energie van de zon is gratis en onbeperkt beschikbaar. Tenminste als je een installatie met zonnepanelen of zonnecollectoren hebt die de zonne-energie omzet naar elektriciteit of warmte.
 • Je kan er ongeveer de helft op je energieverbruik voor warm water mee besparen.
 • Je vermindert je CO2-uitstoot en dat is goed voor onze planeet.
 • Relatief goedkoop in onderhoud. Reken op zo’n €30 per jaar.

De nadelen:

 • In de meeste gevallen zal je voor een deel van je energiebehoefte voor warm water beroep moeten doen op je traditionele ketel. In België kan zonne-energie namelijk maar in de helft van je warmwaterbehoefte kan voorzien.
 • Een zonneboiler is niet goedkoop. Het betekent een investering van zo’n €3500 om er een te installeren in je woning.

Meer lezen over zonneboilers? De Associatie voor Thermische Technieken van België (ATTB) maakt een mooi overzicht op infozonneboiler.be .

Wil je zelf berekenen hoeveel je kan besparen op je verwarmingskosten met de energiezuinige technologieën die we in dit artikel voorstellen? Gebruik dan de Topten calculator.

De Topten calculator geeft je meer inzicht in jouw energieverbruik. Het toont je bovendien welke effecten nieuwe technologieën zoals een warmtepomp of zonneboiler hebben op je verbruik. Zo kom je meteen te weten hoeveel je kan besparen op je energiefactuur!

Naar de calculator!

Overheidsinitiatieven rond energiezuinig verwarmen

De overheid ondersteunt heel wat initiatieven om over te schakelen op duurzame technologieën. Zoals je las in de voorgaande paragrafen, zijn duurzame technologieën een stuk duurder op korte termijn. De investering betaalt zichzelf wel op lange termijn dubbel en dik terug. In België komt de overheid bij heel wat investeringen tussen.

In België kunnen particulieren rekenen op overheidssteun van:
 • de federale overheid
 • de Vlaamse overheid
 • sommige gemeentebesturen
 • sommige provinciebesturen

Deze subsidies zijn in de meeste gevallen cumuleerbaar. Dat wil zeggen dat je ze bij elkaar mag optellen. Zo kan je de investeringskosten een stuk drukken!

Om je zoektocht naar premies te vergemakkelijken, bestaan er enkele hulpmiddelen zoals:

De premiezoekrobot van de Vlaamse Overheid

Geef je postcode in, selecteer de categorie van jouw keuze, en klik op “volgende”. Vervolgens krijg je een lijst van mogelijke premies en kan je verder klikken om de voorwaarden te bekijken.

Alle info over de steunmaatregelen vanuit de Vlaamse overheid vind je op de website van het Vlaams Energie en KlimaatAgentschap.

Belastingvermindering lage energie-, passief- en nulenergiewoning

De federale overheid voorziet een belastingvermindering voor lage energie-, passief- en nulenergiewoningen die voor 1/1/2012 in je bezit waren. Contracten van na 1/1/2012 komen niet in aanmerking. Meer info vind je op de website van VEKA.

6% BTW bij renovatie

Woningen die minstens 10 jaar oud zijn komen in aanmerking op renovatiewerken aan 6% BTW. De maatregel geldt ook voor energiebesparende initiatieven zoals isolatie, zonneboilers, zonnepanelen, energiezuinige verwarmingsketels enz. Zo wil de federale overheid duurzame renovatieprojecten van particuliere woningen ondersteunen.

Wat kan je zelf doen om energiezuinig te verwarmen?

Uiteraard ben je zelf ook een stuk verantwoordelijk voor je eigen energieverbruik. Hieronder vind je enkele tips om in je huidige situatie zuinig met energie om te springen. Natuurlijk hebben beter isoleren en duurzame verwarmingsmethodes kiezen het meeste impact op je energiefactuur en het welzijn van onze planeet.

Gebruik ook je gezond verstand. Een ruimte verwarmen tot 25°C kost uiteraard meer energie dan 21°C. Een dikkere trui aandoen of onder een dekentje kruipen als je stil zit, helpt even goed om op te warmen en kost een stuk minder!

Laat je installaties nakijken

Een slecht geïnstalleerde ketel kan je tot 5% meer energie kosten. Laat dus regelmatig je installaties nakijken. Voor een gasbrander volstaat een tweejaarlijkse controle maar wanneer je met stookolie verwarmt, is een jaarlijkse check-up aan te raden.

Investeer in spaardouchekoppen- en kranen

Een spaardouchekop gebruikt 50% minder water dan standaard douchekoppen. Terwijl je niet moet inboeten op comfort want het water wordt gemengd met lucht, waardoor de waterstraal uit kleine druppeltjes bestaat.

Vermijd het gebruik van mobiele airco’s

Een mobiele airco splitst de warme lucht uit de kamer in warme en koude lucht. De koude lucht blaast hij terug de kamer in en de warme lucht gaat via het raam of de deur naar buiten. Omdat je een uitgang voor de warme lucht moet improviseren, krijg je vaak veel warmte terug binnen. Mobiele airco’s zijn dus niet efficiënt en bovendien duur in verbruik.

Ventileer je woning op een slimme manier

Is je woning niet uitgerust met een modern ventilatiesysteem, is het nodig om af en toe te verluchten via je ramen. Het is beter om dit meerdere keren per dag heel kort te doen, dan een keer per dag heel lang. Wist je dat 5 minuten eigenlijk al volstaan voor een goede verluchting van een kamer? Sluit tijdens het verluchten ook je thermostatische kranen.

Ontlucht je radiatoren

Ontlucht voor de eerste koude in de herfst of winter steeds al je radiatoren. Je hoeft daarvoor enkel de ontluchtingsschroef open te draaien. Alle lucht ontsnapt en wanneer je water ziet druppelen, draai je de schroef terug dicht. Een simpele manier om efficiënter en dus zuiniger te verwarmen.

Gebruik je radiatoren niet als droogrek

Het lijkt een ideale plek om je was te drogen maar het kost je heel wat aan energie-efficiëntie. De kleren op je radiatoren zorgen voor zo’n 20% energieverlies!

Sluit de gordijnen van zodra de zon onder gaat

Door de gordijnen te sluiten, hou je de warmte beter in de ruimte. Het is een kleine besparing van nog geen 5% maar alle beetjes helpen!

Energie besparen is niet enkel voordelig voor je energiefactuur. Ook de planeet geniet van jouw initiatieven om energie te besparen! Lees er alles over in ons artikel Energie besparen: goed voor onze planeet!

De Topten energiecalculator

De Topten calculator toont je de winst die je maakt wanneer je je huidige verwarmingssysteem aanpast. Zo krijg je een beeld van de mogelijke besparingen op financieel vlak maar ook op vlak van milieu. De Topten energiecalculator helpt je in je zoektocht naar de meest voordelige en energiezuinige oplossing voor jouw woning. Zo help je onze planeet vooruit en doe je jezelf profijt met een lagere energiefactuur.

Kiezen voor duurzame verwarmingstechnologie is de derde stap om energie te besparen op je verwarming. Benieuwd naar stappen één en twee?

Nog meer weten over energiezuinig verwarmen? Lees dan zeker deze artikels: