De airconditioners die door Topten zijn geselecteerd voldoen aan de volgende criteria:
- Minimum efficiëntieklasse voor respectievelijk de koel- en verwarmingsfunctie voor elk type airconditioner:
- Split ≤ 4kW : A+++ | A++
- Split > 4kW : A++ | A+
- Multi-split : A++ | A+
- Lokale luchtkoelers maken geen deel uit van de Topten selectie.
Hoe werkt een airconditioner?
Een airconditioner is eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp die warmte onttrekt aan de binnenlucht en deze naar buiten afvoert met behulp van een werkvloeistof (koelmiddel).
Het merendeel van de airconditioners is "omkeerbaar" en kan ook worden gebruikt om de binnenruimte te verwarmen.
Alle airconditioners werken volgens dezelfde principes. Er bestaan echter verschillende soorten airconditioners.
Types airconditioners
 Split airconditioner: binnen- en buitengedeelte
|
Split en multi-split Split systemen zijn vast geïnstalleerd en bestaan uit ten minste twee delen. Het buitengedeelte bevat een compressor en een condensor. Het binnengedeelte bevat de verdamper. Die kan verschillende vormen hebben en op het plafond, de wand, de vloer of in een kanaal worden geplaatst.
Multi-split systemen combineren twee of meer binneneenheden met één buiteneenheid. De binneneenheden kunnen in verschillende ruimtes worden geplaatst.
|
|
Enkel- en dubbel kanaals (ook: lokale luchtkoelers, LLKs)
LLKs bestaan uit één enkele eenheid. De hele eenheid wordt binnenshuis geplaatst terwijl de lucht wordt uitgewisseld via één of twee kanalen die door een raam- of muuropening lopen. Vanwege de afvalwarmte die binnenshuis wordt afgevoerd en de vereiste opening in de muur of het raam en de isolatie zijn LLK's niet efficiënt. LLK's hebben hun eigen labelschaal - het rendement van een klasse A LLK komt overeen met een klasse F bij de split airconditioner!
|
Hoe selecteert Topten?
Topten toont de meest energiezuinige airconditioners van Europa, met een koelvermogen tot 12 kW. Topten vermeldt split en multisplit airconditioners.
Airconditioners vermeld op Topten voldoen aan verschillende eisen op het gebied van koel- en verwarmingsefficiëntie, gebaseerd op de regelgeving rond energielabels 626/2011 (zie verder).

Topten zal in de nabije toekomst strengere selectiecriteria hanteren voor de koelvloeistoffen. Met name een GWP van 675 of lager.
Begrippen
Energie-efficiëntieklasse (koeling / verwarming)
Energie-efficiëntieklasse van de koel- en verwarmingsfuncties volgens de labelregelgeving uit 2011. Het Energielabel definieert klassen van A+++ tot G. Splitmodellen met een lager rendement dan klasse B voor koeling en klasse A voor verwarming zijn sinds januari 2014 niet meer toegestaan op de markt.
Global Warming Potential (GWP)
Koelmiddelen gebruikt in airconditioners dragen in meer of mindere mate bij tot klimaatopwarming. Deze eigenschap noemt men 'Global Warming Potential' of GWP, berekend over 100 jaar volgens IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). Het meest voorkomende koelmiddel is R410A, een gefluoreerd koelmiddel met een hoog GWP van 1975. Koelmiddelen met een GWP van 150 of lager kunnen voldoen aan de Ecodesign-verordening ondanks een iets lager rendement dan producten met traditionele koelmiddelen.
Meer weten?
Publicaties
Normen en regelgeving
- Verordening (EU) nr. 626/2011 van de Commissie betreffende de energielabels van airconditioners: nieuw energielabel, verplicht sinds 1 januari 2013.
- Wijziging met betrekking tot online-energielabels: Verordening nr. 518/2014
- Verordening nr. 206/2012 van de Commissie betreffende eisen inzake ecologisch ontwerp voor airconditioners en ventilatoren. Niveau 2 is van toepassing sinds 1 januari 2014.
- Energielabels van huishoudelijke apparaten: Richtlijn 2002/31/EG van de Commissie van 22 maart 2002 met betrekking tot de energielabels van huishoudelijke airconditioners (oud energielabel).
- De meetnorm EN 14511 voor airconditioners is in 2011 herzien en gewijzigd met EN 14825/2012 om de meting bij deellastomstandigheden en de berekening van de seizoensgebonden prestaties door het Europees Comité voor Normalisatie CEN op te nemen.
Links
Informatie voor fabrikanten en verdelers
Gelieve ons op de hoogte te brengen van bijkomende producten die voldoen aan de Topten criteria via [email protected]
Laatst aangepast: maart 2021