De kachels en haarden die door Topten zijn geselecteerd voldoen aan de volgende criteria:
- het Europese energielabel (A+ of hoger)
- de eisen voor luchtkwaliteit, verplicht vanaf 2022, zoals gedefinieerd in de regelgeving rond ecologisch ontwerp (dat wil zeggen een maximum voor de fijnstofuitstoot, CO emissie, gasvormige organische verbindingen en NOx)
In dit onderdeel gaat het over lokale ruimteverwarming. De centrale verwarmingsketels in de kelder of garage van een gebouw worden hier niet beschouwd. Deze vind je onder ‘Verwarmingsketels op hout of pellets’.
Hoe werkt een kachel of haard ?
Er zijn verschillende types kachels en haarden op brandhout of pellets (of een combinatie van beide).
Open haard
Een open haard is open naar de kamer toe, dus er is geen enkele regeling op vlak van luchttoevoer mogelijk. De luchtstroom kan namelijk niet worden geregeld. De brandtemperaturen zijn vrij laag, wat resulteert in een onzuiver verbrandingsproces. Het rendement is ook laag, slechts 20-30% van de warmte wordt gebruikt in de ruimte, de rest gaat verloren door de schoorsteen. Andere negatieve factoren zijn een groter brandgevaar, als ook giftige gassen van de onzuivere verbranding.
Bron: http://www.kaminholz-wissen.de/grafik/content/offener-kamin-heizkamin-2.jpg
Gesloten haard
Een gesloten haard is een haard met een glazen deur. Op die manier kan de luchtstroom wat gereguleerd worden, en de efficiëntie neemt toe tot 70-80%. Tegelijkertijd wordt brandgevaar vermeden.
Gesloten haard met watersysteem
Er zijn ook open haarden die gebruik maken van een warmtewisselaar met buffervat, die vervolgens wordt aangesloten op het warmwatersysteem of een centraal warmtedistributiesysteem. Zo kan een groter deel van de warmte worden gebruikt.
Bron: https://www.klimaworld.com/edilkamin-wasserfuehren...
Gesloten kachels en schoorsteenkachels
Dit zijn vrijstaande kachels met een deur, het bijvullen is handmatig en de regeling is beperkt (luchtstroming kan soms worden geregeld door de aslade of specifieke luchtstroomkleppen te verstellen). Onderhoud van een vuur is tijdrovend, dus deze kachels worden meestal alleen in de tussenseizoenen gebruikt om de eerste en de laatste koelere nachten te overbruggen zonder de hoofdverwarming aan te hoeven zetten.
Een variant is de schoorsteenkachel (foto rechts), die in plaats daarvan een glazen deur heeft en soms wat kleine warmteopslagelementen, maar verder is er geen aanvullende regeling aanwezig.
Opslagkachels (Kokkelkachels, speksteenkachels)
Opslagkachels gebruiken een grote opslagmassa die bij volle belasting voor een korte periode wordt verwarmd en daarna geeft het de warmte langzaam af over een lange periode. Er zijn verschillende materialen zoals tegels, cementpleister, klei, vuurklei of speksteen die worden gebruikt om de warmte op te slaan. Kenmerkend voor deze kachels is een groter oppervlak waarlangs de warmte wordt afgegeven aan de ruimte.
Automatische pelletkachels
Pellets worden met een automatische schroeftransporteur naar de verbrandingskamer gebracht vanuit een geïntegreerde pelletopslag (meestal tussen 10-40 kg pellets). Het grote voordeel van pelletkachels is de automatische regeling die de hoeveelheid pellets, die de schroef aanlevert, afstemt op de warmtevraag.
De pellets worden automatisch aangestoken met een ingebouwd verwarmingselement. De warmte wordt door een warmtewisselaar en door het glazen deurtje (indien aanwezig) naar de kamer afgevoerd, soms in combinatie met automatische ventilatie of aansluiting op een centraal distributiesysteem. Hierdoor wordt tot 80-90% van de warmte gebruikt in het verwarmingssysteem (direct en indirect).
Voor een volautomatische installatie kan een pelletkachel worden aangesloten op een grote pelletopslag voor automatische bijvullen, maar dit gebeurt normaal gesproken alleen voor een centrale ruimteverwarmer, die zich in de kelder bevindt.
Bron: www.hornbach.ch
Hoe selecteert Topten?
De kachels en haarden moeten aan verschillende criteria voldoen. Hieronder een overzicht.
Voor verwarmingsketels op hout/pellets zijn energielabels sinds 1 januari 2018 verplicht voor apparaten met een nominaal vermogen tot 50kW (regelgeving energielabels EU 2015/1186). Het label geeft informatie zoals het merk, het model, de energie-efficiëntieklasse, de directe en indirecte warmteafgifte in kW.
Begrippen
- Maximaal warmtevermogen (kW): geeft het maximale warmtevermogen aan in kW.
- Aangesloten vermogen (kW): geeft de elektrische belasting aan waarvoor de kachel is aangesloten. Bijvoorbeeld 2.
- Nominale belasting: Maximale belasting van een verbrandingstoestel, bepaald op basis van de calorische bovenwaarde van de brandstof waarvoor dat toestel is ingericht.
- Energie-efficiëntieindex of EEI (%): geeft het rendement in % aan bij nominale belasting, bv. 107. Hoe hoger de EEI, hoe efficiënter de kachel.
- Bijvulsysteem: geeft aan hoe de kachel wordt bijgetankt. De attribuutwaarde kan één of meerdere van de volgende zijn: handmatig, schroeftransporteur, pneumatische transporteur.
- Hulpenergiebehoefte bij nominale belasting (%): specificeert de bijkomende energievraag in % voor bijkomende processen (zoals bijvullen, ventilatie, controle van de luchtstroom, enz.).
- Fijn stof [mg/Nm³]: specificeert de hoeveelheid fijnstofdeeltjes in de afvoerlucht bij nominale belasting van de kachel.
- CO [mg/Nm³]: specificeert de hoeveelheid koolmonoxide in de afvoerlucht bij nominale belasting van de kachel.
- Gasvormige organische verbindingen [mg/Nm3]: geeft de hoeveelheid organische koolstof in de uitlaatlucht weer bij nominale belasting van de kachel.
- NOx [mg/Nm³]: preciseert de hoeveelheid stikstofdioxide in de uitlaatlucht bij nominale belasting van de kachel.
Meer weten?
Regelgeving
Hoe wordt de energie-efficiëntieklasse voor kachels en haarden gedefinieerd?
Vanaf 1 januari 2022 geldt bijkomend de verplichting tot een productfiche met bijkomende informatie, en minimumeisen voor volgende criteria (‘Eisen inzake ecologisch ontwerp’ EU 2015/1185):
- energie-efficiëntie (seizoensgebonden)
- uitstoot van fijnstofdeeltjes
- gasvormige organische verbindingen
- koolstofmonoxide
- stikstofoxiden
De minimumeisen, telkens bij nominale belasting, zijn wettelijk vastgelegd per type toestel:
Normen en labels
Links
Informatie voor fabrikanten en verdelers
Gelieve ons op de hoogte te brengen van bijkomende producten die voldoen aan de Topten criteria via [email protected]
Laatst aangepast: maart 2021