De boilers die door Topten zijn geselecteerd voldoen aan de volgende criteria:
- De boiler is van het type warmtepompboiler.
- De boiler voldoet aan een minimum COP waarde (zie tabel hieronder).
Hoe werkt een boiler?
Soorten boilers
Een doorstromer of een boiler met opslagvat, op gas of op elektriciteit, met of zonder zonnecollector, ‘combi’ installaties die zowel voor verwarming van het huis als sanitair warm water zorgen … Er zijn boilers in alle soorten.
Recent kwam daar de ‘warmtepompboiler’ bij. Deze werkt doorgaans ook op elektriciteit, net als een ‘gewone’ elektrische boiler, en toch is er een groot verschil: terwijl een traditionele elektrische boiler warmte maakt via een elektrische weerstand, gaat een warmtepompboiler de elektriciteit gebruiken om warmte ‘over te pompen’ uit de buitenlucht of de lucht in huis.
Momenteel is de warmtepompboiler het enige type waterverwarmer dat voldoet aan de selectiecriteria van Topten.
|

|
Een warmtepompboiler kan natuurlijk in combinatie gebruikt worden met een zonnecollector of een fotovoltaïsche installatie. Meer hierover in ‘Hoe kies je een boiler’.
Hoe selecteert Topten?
De minimumvereiste om opgenomen te worden op Topten.be, is afhankelijk van de gebruikte lucht, want uit warme lucht kan gemakkelijker energie gehaald worden dan uit koude lucht.

Begrippen
COP
COP staat voor performantiecoëfficiënt. Het geeft de verhouding aan tussen nuttige warmte die vrijkomt (bijvoorbeeld warm water uit je kraan), en de elektrische energie die daarvoor nodig was. Hoe groter de COP-waarde, hoe beter de boiler presteert. Het bepalen van de COP-waarde gebeurt volgens Europese normering (EN 16147:2011, de meetstandaard voor huishoudelijk warm water). De test moet gebeuren met inkomend koud water van 10°C, terwijl de binnenkomende lucht 7, 15 of 20°C moet zijn (COP7, COP15, COP20).
Energie-efficiëntie (ηwh)
De energie-efficiëntie voor waterverwaming (ηwh) is de verhouding tussen de bruikbare energie geleverd door een waterverwarmer en de energie vereist voor de opwekking, uitgedrukt in %. Deze waarde dient als basis om toestellen in te delen in energie-efficiëntieklassen en om te kunnen vergelijken tussen de verschillende technologieën gebruikt om tot het warm water te komen.
Meer weten?
Normen en labels
- EHPA European Heat Pump Association, Brussel
- FWS Fachvereinigung Wärmepumpen Schweiz, Zwitserland
- EN 16147:2017. Warmtepompen met elektrisch aangedreven compressoren – Testen, prestatiebeoordeling en eisen voor markering van warmwatertoestellen.
- EU energielabel: Verordeningnr. 812/2013 van de Commissie van 18 februari 2013 ter aanvulling van Richtlijn 2010/30/EU van het Europees Parlement en de Raad wat de energie-etikettering van waterverwarmingstoestellen, warmwatertanks en pakketten van waterverwarmingstoestellen en zonne-energie-installaties betreft.
- Wijziging rond online energielabels: Verordening nr. 518/2014
- EU regelgeving rond ecologisch ontwerp (is van toepassing vanaf 26 september 2015): Verordening (EU) nr. 814/2013 van de Commissie van 2 augustus 2013 tot uitvoering van Richtlijn 2009/125/EG van het Europees Parlement en de Raad wat eisen inzake ecologisch ontwerp voor waterverwarmingstoestellen en warmwatertanks betreft.
Links
- De Europese raad voor een energie-efficiënte economie (eceee) biedt een overzicht van alle producten in het proces van ecologisch ontwerp en energie-etikettering.
- Coolproducts informeert over de evoluties rond ecologisch ontwerp in de EU, rond waterverwarmers en andere producten. Het is een campagne van een groep van NGO's die strijden voor een sterkere, snelle richtlijn rond ecologisch ontwerp om het klimaat te beschermen en geld te besparen.
Informatie voor fabrikanten en verdelers
Gelieve ons op de hoogte te brengen van bijkomende producten die voldoen aan de Topten criteria via [email protected]
Laatst aangepast: maart 2021