Selectiecriteria droogkasten

Hoe selecteren wij

De toestellen die wij in onze lijst voorstellen, verbruiken het minste energie op de Belgische markt.

Omdat het momenteel moeilijk is om een onderscheid te maken tussen de huidige droogkasten, zijn het energieverbruik en de droogefficiëntie de belangrijkste criteria geworden in de keuze van de consument.

De gegevens zijn conform de aanwijzingen van de producent en volgen de richtlijnen van de Europese Unie.

Hoe de tabellen lezen

Volgorde

De volgorde van de selectie is gebaseerd op de kosten van de elektrische energie zoals berekend door Topten. Het is mogelijk deze volgorde te veranderen door op een van de criteria te klikken.

Aankoopprijs

De vermelde prijzen zijn de bruto aankoopprijzen van het basismodel, zoals aangegeven door de producent. De prijzen die in de handel worden toegepast, kunnen nochtans voordeliger zijn.

Kosten voor elektriciteit en gas (op 15 jaar)

De kosten verbonden aan het verbruik van elektriciteit en van gas (volgens de classificatieregels van de EU) stemmen overeen met een gebruik van het toestel gedurende een periode van 15 jaar (155 droogbeurten/jaar), tegen een gemiddelde prijs voor particulieren van 0,1881 euro/kWh voor elektriciteit en 0,06 euro/kWh voor gas.

Vulcapaciteit (kg droog wasgoed)

Bepaald volgens de norm EN 60456. Indien de aanwijzingen van de producenten elkaar tegenspreken, gebruikt Topten de waarden voor de vulcapaciteit waarop het energielabel zich baseert.

Energieclassificatie

De Europese Unie (EU) bepaalt voor elke categorie van toestellen een rangschikking van de wasefficiëntie, de centrifugeerefficiëntie en het energieverbruik, gaande van A (het beste toestel) tot G (het minst goede toestel).

De toestellen met een middelmatige score (energieklasse B) verbruiken ongeveer 20 % meer stroom dan de modellen die Topten voorstelt.

Rangschikking voor droogkasten (beperkte waarden)

(volgens de richtlijn 95/13/EG van de EU van 23 mei 1995)

EfficiëntieklasseABC
DEFG
Droogkast met luchtafvoer (per kg wasgoed)0,51 kWh0,59 kWh0,67 kWh0,75 kWh0,83 kWh0,91 kWhMeer dan 0,91 kWh
Droogkast met condensatie (per kg wasgoed)0,55 kWh0,64 kWh0,73 kWh0,82 kWh0,91 kWh1,00 kWhMeer dan 1,00 kWh

Modellen met luchtafvoer die op aardgas werken, hebben geen energieclassificatie.

Energieverbruik (kWh/ kg wasgoed)

Verbruikswaarden voor het programma "Droog katoen" (wasgoed gecentrifugeerd op ongeveer 800 toeren voor het wordt gedroogd, 70 % restvochtigheid) volgens de richtlijn 95/13/EG van de EU van 23 mei 1995, respectievelijk volgens de norm EN61121:1999 voor de modellen voor een gezinswoning.

Versie 09.2016

Producenten en dealers die vaststellen dat er in de lijst van Topten toestellen ontbreken die volgens hen in aanmerking komen voor de lijst, worden verzocht contact op te nemen met de redactie van Topten.

Featured Products