Selectiecriteria pompen

Hoe selecteren wij?


De toestellen die wij in onze lijst voorstellen, verbruiken het minste energie op de Belgische markt.In de Topten-lijsten vindt u enkel circulatiepompen met energielabel A. Deze pompen hebben een hoogrendementsmotor met permanente magneten en een elektronische automatische snelheidsregeling. De bovengrens van de vermogens is 300 W voor het elektrisch vermogen.De circulatiepompen worden voorgesteld in drie categorieën:

  • Circulatiepompen voor gezinswoningen (<1,85 m³/h)
  • Circulatiepompen voor grote gebouwen (1,85 - 2,35 m³/h)
  • Circulatiepompen voor grote gebouwen (>2,35 m³/h)

Hoe de tabellen lezen?

Volgorde

De producten worden gerangschikt volgens hun jaarlijkse elektriciteitsverbruik (kWh/jaar). De modellen die het best scoren, staan dus links in de tabel. Je kunt zelf de volgorde wijzigen op basis van een andere parameter, door op de benaming ervan in de kop van de tabel te klikken.Merk en model

Het merk en het model worden vermeld met link naar de fabrikant.
De accessoires voor de verschillende aansluitingen worden telkens vermeld.Catalogusprijs

De aangegeven prijzen zijn afkomstig van de gegevens van de fabrikant (websites, brochures,…). Het gaat om een richtprijs: de verkopers en/of installatuers kunnen dus andere prijzen hanteren.Energielabel

energie label
Het EU energielabel bepaalt de energieklasse van A, B tot G (zeer inefficiënt). Topten toont enkel klasse A circulatiepompen.
Energie-efficiëntie index (%)
Hoe lager de waarde hoe beter het energetisch rendement.Debiet (m³/u)

Volumetrisch debiet op het werkingspunt met maximaal hydraulisch vermogen. Deze eenheid is bepalend voor de dimensionering van de pomp. Goed geïsoleerde gezinswoningen hebben minder dan 0,5 m³/u nodig, terwijl oudere, grotere gebouwen 1 tot 2 m³/u nodig hebben. Pompen met een A-label en een variabel debiet hebben een goed rendement tot één derde van het aangeduidde debiet.Opvoerhoogte (m)

Opvoerhoogte op het werkingspunt met maximaal hydraulisch vermogen. Een centrale verwarming met radiatoren heeft ongeveer 1 tot 1,5m nodig, grotere installaties tot 2m en vloerverwarming tot 3m.Max. elektrisch vermogen (W)

Opgenomen elektrisch vermogen; vermeld op de pomp en de verpakking. Pompen met een A-label en een variabel debiet hebben over het algemeen een lager vermogen.Elektriciteitsverbruik/jaar (kWh/jaar)

Jaarlijks energieverbruik in kWh (kilowattuur) zoals gemeten en aangegeven door de producenten. Dit verbruik is gebaseerd op een stookseizoen van 8 maanden met 5.000 werkuren. Het gemiddeld vermogen tijdens dit stookseizoen zal veel lager liggen dan het maximaal vermogen.Energiebesparing/jaar (kWh/jaar)

Jaarlijkse energiebesparing in kWh die gerealiseerd kan worden in vergelijking met een referentiepomp (referentie: EEI = 1,0) voor een stookseizoen van 8 maanden met 5.000 werkurenFinanciële besparing / 10 jaar (€/10 jaar)

De besparing tijdens de levenduur van de pomp komt overeen met een gebruik van het toestel in vergelijking met een referentiepomp (referentie: EEI = 1,0) voor een stookseizoen van 8 maanden met 5.000 werkuren gedurende een periode van 15 jaar tegen de prijs van 0,19€ per kWh.Bijkomende informatie

Hier kan bijkomende informatie van de fabrikant opgevraagd worden.Door op het gewenst model van de circulatiepomp te klikken wordt een nieuw venster geopend met gedetailleerde informatie zoals het type snelheidsregeling, de beschikbare maten (schroefdraad en pomplengte), pompdiagrammen en de gegevenstabel met elektrisch vermogen i.f.v. debietMeer info

Energy+ Pumps was een Europees project om de ontwikkeling en de verspreiding van circulatiepompen met een optimaal rendement te bevorderen. U vindt een overzicht van de producten die aan de criteria van dit project voldoen.

[email protected]

Laatst bijgewerkt in 10/2016.

Featured Products