Selectiecriteria LED

Hoe selecteren wij?


Naargelang het merk en het model is de kwaliteit van spaarlampen op de Belgische markt sterk uiteenlopend. De lampen die wij in onze lijsten voorstellen, hebben een zeer lange levensduur en een goede lichtkwaliteit. De technische gegevens van elke lamp stemmen overeen met de aanwijzingen aangegeven door de producenten volgens de Richtlijnen van de Europese Unie. De gegevens zijn voor een groot deel afkomstig van de Topten.info database.
Alle spaarlampen op Topten voldoen aan de volgende criteria:
  • Hoge energie-efficiëntie: A-label
  • Lange levensduur: minimum 15.000 uren (vergelijking met een gloeilamp: 1.000 uren)
  • Aantal schakelingen: minimum 75.000 keer aan-uit, volgens de verklaringen van de fabrikant
  • Goede kleurweergave: index Ra >= 80 (groep 1B, zeer goed)
Een volledige verklaring van de producent moet beschikbaar zijn voor het volgende: vermogen, lichtstroom, energielabel, gemiddelde levensduur, aantal schakelingen, kleurtemperatuur, lengte en diameter, plaats van productie, maximale hoeveelheid schadelijke stoffen volgens RoHS: Restriction of Hazardous Substances (vermindering van gevaarlijke stoffen) in elektrische toestellen.Topten stelt spaarlampen voor in vijf categorieën:

  • standaard
  • peervormig
  • spot
  • compact
  • specials
Hoe de tabellen lezen

Term

Omschrijving

Vermogen (in Watt, W)

Opgenomen elektrisch vermogen; vermeld op de lamp en de verpakking

Lichtstroom (in lumen, lm)

Lichtstroom is een maat voor de hoeveelheid energie die een lichtbron in alle richtingen uitzendt.

Efficiëntie (in lumen per watt, lm/W)

De efficiëntie of het lichtrendement van een lamp is de hoeveelheid lichtstroom per gebruikt vermogen. Het theoretisch maximum voor de volledige omzetting van elektriciteit in zichtbaar licht is 683 lm/W. In de praktijk ligt deze waarde een stuk lager en varieert tussen 10lm/W (gloeilamp) en 50 lm/W (spaarlampen).

Voor spots:
Lichtsterkte 1m (in lux)

De lichtsterkte is de verhouding tussen de lichtstroom en de verlichte oppervlakte. De lux is een eenheid van verlichtingssterkte (1 lux = 1 lumen/m²). In de lijst wordt de lichtsterkte weergegeven op een afstand van 1m. Bij een aantal modellen wordt de lichtsterkte ook weergegeven in de internationale eenheid candela.

Voor spots:
Diameter lichtstraal 1m (cm)
De diameter van de lichtbundel op 1m geeft enerzijds een idee van de vorm van de lichtbundel en anderzijds geeft ze, samen met de lichtsterkte op 1m, een maat voor de hoeveelheid energie die de spot uitstraalt.

Energielabel

Volgens de Europese Directieve 95/75/CEE. Het energielabel varieert tussen G (inefficiënt) en A (zeer efficiënt).

Type fitting

E27: fitting met Edisonschroef met een diameter van 27 mm

E14: fitting met Edisonschroef met een diameter van 14 mm

GU10: steekfitting, afstand 10 mm

GX53: steekfitting, afstand 53 mm

Lengte (in millimeter, mm)

Een spaarlamp kan een aantal centimeter langer zijn dan een vergelijkbare gloeilamp (lengte fitting inbegrepen). Vooraleer een gloeilamp te vervangen door een gloeilamp controleert u dus best eerst of er genoeg plaats is in de armatuur. Er bestaan compacte spaarlampen die dezelfde afmetingen hebben als een gloeilamp.

Diameter (in millimeter, mm)

De maximale diameter van een spaarlamp is in principe niet groter dan die van een vergelijkbare gloeilamp.

Kleurtemperatuur (in graden kelvin, K)

De kleur van het licht wordt uitgedrukt in graden kelvin. Men kan drie categorieën onderscheiden: warm wit <3300K; neutraalwit 3300-5000 K; daglicht >5000K

Voorbeeld: code 827 op de lamp wil zeggen 2700K (de laatste twee cijfers staan voor de eerste twee cijfers van de kleurtemperatuur.

Levensduur (in uren)

De levensduur van de lamp moet aangeduid staat op het energielabel. Men onderscheidt twee types spaarlampen op basis van de levensduur. Gewone spaarlampen hebben een levenduur van ongeveer 6.000 uren, terwijl types met een lange levensduur 10.000 tot 15.000 uren branden.

Indien de lamp vaak aan- en uitgeschakeld wordt (meer dan 6 keer per dag) kan de levensduur van een gewone spaarlamp sterk verkort worden en is het aan te raden lampen met lange levensduur te gebruiken.

Aantal schakelingen (aan-uit)

Zie "levensduur"

Infoplus

Groen Licht Vlaanderen is een consortium van bedrijven uit de verlichtingssectorGreenpeace Weer de peer... spaar geld en het klimaat!

Featured Products