De productlijst bevat:
- grond/water-warmtepompen,
- water/water-warmtepompen
- en lucht/water-warmtepompen,
voor eengezinswoningen en appartementsgebouwen.
De warmtepompen moeten minimaal energieklasse A++ op het energielabel krijgen zowel bij lage temperatuur- (35°C) als hoge temperatuur-afgifte (55°C).
Hoe werkt een warmtepomp?
De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met die van een koelkast, maar dan omgekeerd. Er wordt warmte uit de buitenlucht, de grond of uit water onttrokken via een warmtewisselaar en die warmte wordt afgeven aan een verwarmingssysteem. Via dit systeem wordt de warmte naar binnen in je huis geleid.
Een warmtepomp maakt gebruik van speciale vloeistoffen om deze warmte (afkomstig uit de natuur) over te brengen. Deze vloeistoffen onttrekken de warmte uit de warmtebron door te verdampen op lage temperatuur om daarna weer de warmte af te geven aan het verwarmingssysteem door vloeibaar te worden.
Voor meer details, kan u hier terecht.
(Bron: infowarmtepomp.be)
Soorten warmtepompen
De warmte kan uit verschillende bronnen onttrokken worden: de buitenlucht (aerothermisch), de bodem (geothermisch), of water (hydrothermisch). Deze warmte kan dan doorgegeven worden aan water voor verwarming en/of sanitair warm water. Een warmtepomp die tegelijk warm water voor de verwarming en het sanitair voorziet wordt ook wel combi genoemd. Vandaar de benamingen lucht/water warmtepomp, bodem/water warmtepomp en water/water warmtepomp, die telkens chronologisch de energiebron en het afgiftesysteem vermelden. Een ander mogelijk afgiftesysteem is lucht, die dan opgewarmd in de woning geblazen wordt om deze te verwarmen (lucht/lucht warmtepomp).
Hoe selecteert Topten?

Alle geselecteerde warmtepompen voldoen aan het EHPA kwaliteitslabel. De minimumwaarden opgelegd voor de COP kan je in bovenstaande tabel raadplegen. De norm EN14511 geeft aan hoe de COP van warmtepompen getest moet worden, steeds door een geaccrediteerd testcentrum. De codes voor de verschillende types warmtepompen worden hieronder verklaard.
Daarnaast zijn er enkel producten opgenomen die in serie worden geproduceerd, dus prototypes maken geen deel uit van de lijst.
Begrippen
COP (Coefficient of Performance): De verhouding tussen verwarmingsvermogen (W) en energieverbruik (W) bij vastgelegde omstandigheden. De efficiëntie van de warmtepomp (COP) is sterk afhankelijk van de temperatuur van de warmtebron, en van de gewenste temperatuur van de warmteafgifte. Daarom moet COP worden gerapporteerd met vermelding van de gebruikte testomstandigheden. Bijvoorbeeld: als de warmtepomp warmte haalt uit buitenlucht (‘A’ of air) van 7°C, en het water (‘W’) wordt opgewarmd tot 55°C, dan wordt de COP gerapporteerd als zijnde getest bij 'A7/W55'.
EHPA Kwaliteitslabel: Label opgesteld door de European Heat Pump Association. Het toont aan consumenten welke toestellen van hoge kwaliteit zijn. De warmtepompen die dit label ontvangen, ondergaan tests volgens de internationale standaarden EN14511 (voor verwarming) en EN16147 (voor sanitair warm water). Het EHPA label onderscheidt toestellen die voldoen aan een minimumcriterium van de SCOP (Seasonal Coëfficiënt Of Performance).
Global warming potential (GWP): Een meeteenheid die aangeeft hoeveel 1 kg koelvloeistof, gebruikt in de warmtepomp, bijdraagt tot de opwarming van de aarde. Het wordt uitgedrukt in CO2-equivalenten over een periode van 100 jaar.
Ozone Depletion Potential (ODP): De hoeveelheid stratosferische ozon die afgebroken wordt door ontsnapte koelvloeistof. Het wordt uitgedrukt relatief ten opzichte van trichloorfluormethaan (CFC-11).
Seasonal space heating energy efficiency (ηs): De verhouding tussen de warmtevraag voorzien door de verwarming tijdens het winterseizoen, en het jaarlijkse energieverbruik om aan die vraag te voldoen, uitgedrukt in %.
Meer weten?
Normen en regelgeving
- Regelgeving nr. 811 & 812/2013 met betrekking tot de energie-etikettering van ruimteverwarmers, combikachels, temperatuurregeling en zonne-energieapparatuur
- EU energielabel nr. 811/2013 van de Commissie van 18 februari 2013 ter aanvulling van Richtlijn 2010/30/EU van het Europees Parlement en de Raad wat de energie-etikettering betreft van ruimteverwarmingstoestellen, combinatieverwarmingstoestellen, temperatuurregelaars en zonne-energie-installaties
- EU regelgeving rond ecologisch ontwerp nr. 813/2013 van de Commissie van 2 augustus 2013 tot uitvoering van Richtlijn 2009/125/EG van het Europees Parlement en de Raad wat betreft eisen inzake ecologisch ontwerp voor ruimteverwarmingstoestellen en combinatieverwarmingstoestellen
Links
- De Europese raad voor een energie-efficiënte economie (eceee) biedt een overzicht van alle producten in het proces van ecologisch ontwerp en energie-etikettering.
- Coolproducts informeert over de evoluties rond ecologisch ontwerp in de EU, rond waterverwarmers en andere producten. Het is een campagne van een groep van NGO's die strijden voor een sterkere, snelle richtlijn rond ecologisch ontwerp om het klimaat te beschermen en geld te besparen.
Informatie voor fabrikanten en verdelers
Gelieve ons op de hoogte te brengen van bijkomende producten die voldoen aan de Topten criteria via [email protected]
Laatst aangepast: juni 2021